Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Darmschade na twee glaasjes bier

MAASTRICHT. In tegenstelling tot wat iedereen zegt – dat een glaasje bier of rode wijn gezond is voor hart- en bloedvaten – heeft een kleine hoeveelheid alcohol wel degelijk negatieve consequenties.

Het kan leiden tot darmschade die op de lange termijn ook kan zorgen voor ontstekingen in de lever. Dat zegt Elhaseen Elamin, die vorige week donderdag promoveerde aan de Universiteit Maastricht.Het grootste deel van de alcohol wordt opgenomen in de darmen. Zelfs twee glaasjes bier tasten de “doorlaatbaarheid van de darmen” aan, zegt Elamin. De verbindingen tussen cellen in de eerste darmlaag, het epitheel, worden beschadigd waardoor toxische stoffen in het bloed terecht kunnen komen. Uiteindelijk belanden die stoffen in de lever, veroorzaken daar ontstekingen die op hun beurt tot leverziektes kunnen leiden.
Elamin waarschuwt dat vrouwen nog meer kans op darmschade hebben vanwege het hormoon oestrogeen. “Oestrogenen vergroten het effect.”
De uit Soedan afkomstige onderzoeker studeerde moleculaire celbiologie in Amsterdam. Nu is hij aangesteld als postdoc aan de Universiteit Maastricht. “Wij hebben onze proefpersonen alcohol toegediend via een neussonde. Het kwam daardoor rechtstreeks in de twaalfvingerige darm. Dat is natuurlijk niet hoe mensen normaal gesproken alcohol innemen, daarom willen we nu testen wat er gebeurt als men matige hoeveelheden drinkt, via de mond. Sommige mensen hebben namelijk enzymen in de mond of in de maag die alcohol afbreken.”

 

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)