Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Veel meer astma onder vroeggeborenen

MAASTRICHT. Kinderen die te vroeg worden geboren, lopen aanzienlijk meer risico op astma dan werd gedacht. Dat blijkt uit een studie onder anderhalf miljoen kinderen, uitgevoerd door de universiteiten van Maastricht, Edinburgh en Harvard.

Bij kinderen die te vroeg worden geboren, zijn de longen nog niet volgroeid. Dat maakt hen kwetsbaar voor ademhalingsproblemen in het algemeen en astma in het bijzonder. Baby’s die meer dan drie weken voor de uitgerekende datum ter wereld komen, aldus het internationale onderzoek, hebben twee keer zoveel kans om astma te ontwikkelen; het risico is zelfs drie keer zo groot voor wie twee maanden te vroeg wordt geboren.

Die verschillen zijn groter dan gedacht, zegt kinderarts Jasper Been, die het onderzoek in Nederland coördineerde. “Vroeger gingen we ervan uit dat de kans 10 tot 35 procent groter was.” In totaal blijkt 14 procent van de vroeggeborenen op latere leeftijd aan astma te lijden, tegen 8 procent van de kinderen die tijdig het levenslicht zien.

Hoe vroeggeboorte leidt tot astma is niet duidelijk. Been: “Daar zijn verschillende theorieën over. Sommige onderzoekers vermoeden dat infecties in de baarmoeder, die vroeggeboorte kunnen veroorzaken, ook een ongunstige uitwerking hebben op de longen. Anderen denken dat er erfelijke factoren in het spel zijn.”

Voor het onderzoek – een zogeheten meta-analyse - zijn data samengevoegd van dertig studies over de hele wereld. Anderhalf miljoen kinderen hebben eraan meegedaan, allemaal geboren na 1990. De meeste studies zijn verricht in het westen, waarvan drie in Nederland en elf in de rest van Europa. De bevindingen zijn gisteren gepubliceerd in het vakblad PloS Medicine.

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)