Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Alleen

Alleen

Photographer:Fotograaf: Simone Golob

Zonder wereldreis tel je tegenwoordig niet meer mee. Je moet minstens drie maanden weg, jezelf ontdekken heet dat. En dit allemaal nog het liefst moederziel alleen. Malariapillen zijn voor mietjes en een voedselvergiftiging doet je beseffen dat je leeft.

Ik kwam een kennis tegen die net vijf maanden was weggeweest. Hij was helemaal alleen gegaan en kwam net terug uit Chili. Zelf heb ik negen maanden gereisd en – zoals het hoort als reizigers onder elkaar – probeerden we elkaar een beetje af te troeven. Hij had meteen de overhand: ik was namelijk maar anderhalve week alleen geweest.

 

Twee jaar geleden was ik anderhalve week alleen in Panama. Als ik eraan terugdenk zie ik nog hoe ik me aan een bar een houding probeerde te geven. Binnen een half uur dronk ik zes cocktails, terwijl ik nonchalant een teenslipper aan mijn rechtervoet liet bungelen. Toen de scherpe randjes eraf waren raakte ik aan de praat met wildvreemden die ik eigenlijk heel stom vond – ze waren rood verbrand en hadden velletjes op hun neus en eentje heette Wesley -  en ik weet nog hoe ik tien dagen lang dacht: ik wil weg.

Dus vertelde ik de kennis dat ik in mijn eentje reizen ongeveer even leuk vond als het eten van sinaasappelschillen.

“Meen je dat?”, zei hij en ik zag hoe zijn ogen waterig werden.

Hij zuchtte diep: “Dat zegt nou nooit iemand”.

Toen begon hij te vertellen hoe hij een jungletocht had gemaakt en hoe het zes dagen lang regende. Hoe zijn voeten onder de bloedzuigers zaten en de gids alleen wilde helpen toen hij beloofde te betalen. Hoe hij met twintig vreemden op een kamer moest slapen en ze zijn portemonnee hadden gestolen. Hoe hij op een ochtend was wakker geworden in een slaapzak vol diarree. Hoe een meisje dat hij had ontmoet geen meisje bleek te zijn en hoe hij om de week zijn ouders belde om te zeggen dat hij de tijd van zijn leven had.

 

“Ja”, zei hij, “ik heb mezelf wel ontdekt”.

“Wat heb je precies geleerd dan?”, vroeg ik.

“Ik kan niet alleen zijn.”

 

AMoraal

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)