Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Trouwen op muziek van Elbow

Trouwen op muziek van Elbow

Muziek: Seldom Seen Kid

Het Jaar van de Grote Veranderingen, zo staat 2008 bekend in huize Philipsen. De onderzoeker rechtseconomie bij instituut Metro is toen getrouwd, heeft een huis gekocht (ging dus samenwonen) en een kind gekregen. “Ja, een zwaar jaar”, zegt Niels Philipsen, “maar je beseft tegelijk waar je allemaal toe in staat bent. Want ik heb toen ook nog onderzoeksprojecten afgerond, een dienstreis naar de VS gemaakt, en een nieuwe auto gekocht.”

Bij dat jaar hoort voor Philipsen de muziek van de Britse rockband Elbow. “Tijdens de huwelijksvoltrekking op het stadhuis hebben mijn vrouw (Lili Wang, onderzoeker bij UNU-MERIT) en ik het nummer Mirrorball gedraaid, van het album Seldom Seen Kid (2008). Het nummer schreef zanger Garvey als een ode aan een vrouw en de ware liefde. Hij zingt op zeker moment: Everything has changed. Belangrijk was alleen dat de draagbare cd speler – ja, zo gaat dat daar - meteen na Mirrorball stop werd gezet. Het volgende nummer heet Grounds for Divorce. Een vriend van me bediende het apparaat. Het ging goed.”

Elbow maakt “popmuziek met dichterlijke teksten. Het zijn arbeidersjongens uit Manchester. Ze spelen tegenwoordig in grote zalen maar ze krijgen het publiek muisstil. Indrukwekkend. Ik hou vooral van deze nostalgische, kleine nummers waarin ze bijvoorbeeld terugblikken op hun jeugd. Het zijn dertigers net als ik. Het is een band die heel dichtbij voelt, alsof het vrienden van je zijn. De zanger woont ook nog gewoon in hetzelfde kleine huis waar hij altijd al woonde. Elbow maakte al jaren goede albums maar ineens wonnen ze de Mercury Music Prize en toen ging het hard. Seldom Seen Kid is opgedragen aan een overleden vriend van de band.”

In 2008 vond Philipsen – drummer - ook nog de tijd om een album op te nemen met zijn band The Very Sexuals. De rechtseconoom is het enige bandlid dat niet voltijds muzikant is. De leden halen hun inspiratie deels uit de alternatieve popmuziek uit de jaren negentig, toen ze zelf op school zaten: The Pixies en Faith No More. “En uit de latere experimentele platen van de The Beatles zoals Sgt. Pepper en The White Album. Onze CD staat op Spotify. Inmiddels is-ie al duizenden keren gedownload, ook in Japan, Brazilië en de VS.”

 

 

In deze rubriek vertellen studenten en staf over een muziekstuk dat veel betekenis voor hen heeft

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)