Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Blijf nuchter en bescheiden

Blijf nuchter en bescheiden

Tussen kunst en wetenschap

Wie: Henry Otgaar, psycholoog

Boek: Een boek van vijf ringen, Miyamoto Musashi

Voor wie: psychologiestudenten

Psycholoog Henry Otgaar is al zijn hele leven geïnteresseerd in oosterse vechtsporten. “Mijn vader is van Indonesische afkomst, dus als vijfjarig jongetje begon ik met de vechtsport Pencak Silat.” Het gaat vaak om meer dan alleen de sport. “Er zit een filosofie achter. ‘Ontberingen zijn heel heilzaam’ is een spreuk die je vaker tegenkomt.”

In Een boek van vijf ringen wordt de filosofie achter samoerai – Japanse krijgers – beschreven. “Dit is een van de weinige boeken die ook daadwerkelijk door een samoerai is geschreven.” Deze Miyamoto Musashi leefde van 1584-1645 in een streek ten zuidwesten van Tokyo. Hij vocht in verschillende oorlogen en won duellen tegen andere bekende samoerai uit die tijd. Aan het eind van zijn leven schreef hij Een boek van vijf ringen. “Hierin legt hij aan de hand van verhalen en situatieschetsen uit hoe een samoerai zou moeten leven.” Wetenschappers kunnen daar volgens Otgaar veel van opsteken. “Je leert dat je nuchter en bescheiden moet zijn. Wij staan in dienst van de maatschappij. Samoerai betekent letterlijk: in dienst staan van. Het is mooi om succes te hebben, maar het gaat niet om jezelf.”

Volgens Otgaar is het goed als studenten zich daar al vroeg van bewust zijn. “We hebben de laatste tijd veel voorbeelden gezien van wetenschappers die te hoog van de toren blazen. Die plagiaat plegen en data verzinnen, omdat ze zichzelf graag willen laten horen. Terwijl je juist terughoudend moet zijn, rustig, niet te veel willen zeggen.”

Er is overigens ook nog een link met de psychologie te leggen, zegt Otgaar. “Uit onderzoeken blijkt dat nederigheid goed is voor je mentale gezondheid. Er is nog veel onduidelijkheid over hoe het precies zit, maar we weten wel dat mensen die leven volgens een filosofie die nederigheid preekt, vaak kalm zijn, een open geest en een gezond zelfvertrouwen hebben.”

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)