Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Boerka

Boerka

Photographer:Fotograaf: Simone Golob

Op mijn faculteit stond een meisje met een boerka aan. Ze stond voor het gebouw met wat vriendinnen te praten. Ik bleef staan en deed alsof ik met mijn telefoon bezig was om haar eens goed te bekijken. De boerka was felblauw en kwam niet helemaal tot de grond waardoor er een paar afgetrapte gympies zichtbaar werden. Steeds meer studenten verzamelden zich om mij heen, we deden allemaal of er niets aan de hand was.

Ik had net een foto gemaakt en naar vrienden gestuurd toen het meisje zich omdraaide. Door het kleine venstertje zag ik een bril en een plukje blond haar. De boerka was nep. Ik voelde me genaaid. Het meisje probeerde waarschijnlijk een punt te maken, maar wat dat punt precies was, is mij nog steeds niet helemaal duidelijk. Provoceren alleen is tegenwoordig al genoeg.

Ik schaamde me wel. Ik was niet alleen blijven staan om te kijken, ik had ook nog stiekem een foto gemaakt. En waarom voelde ik me bedrogen?

“Daar moet je een column over schrijven”, zei een studiegenootje, “dit soort onderwerpen doet het altijd goed. Multiculturalisme en zo.” Daar had ze natuurlijk gelijk in, maar welk punt wilde ik zelf maken?

Gelukkig hielpen anderen me een handje.

Een jongen liep op het meisje af.

“Hé Fatima!”, zei de jongen, “mooie jurk heb je aan!”

Het meisje reageerde niet. De jongen stootte wat anderen aan en trok zijn capuchon ver over zijn gezicht.

“Kaik, iek ben ook een schlimme mosliem. Stoedieren kan iek ook!”, zei de jongen in foutloos moslims. Niemand reageerde.

“Hé Fatima! Doe die jurk es effe uit!” Hij werd boos en trok hard aan de blauwe stof. Nu draaide het meisje zich om en zag de jongen wat wij allemaal al wisten. Hij barstte in lachen uit. “Dat is een goeie!”, zei hij. Hij gaf haar een schouderklopje en liep weg.

De rest van de dag zag ik het meisje nog regelmatig langslopen met felblauwe boerka aan. Niemand keek er nog van op. Niemand zei er nog iets van.

Het is mij nu geheel duidelijk: anders zijn mag alleen als je hetzelfde bent.

AMoraal

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)