Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Elke avond in slaap vallen met Mozart

Elke avond in slaap vallen met Mozart

Muziek: 20e pianoconcert van Mozart

Muziek die niet ouder is dan ten minste honderdvijftig jaar, vindt Michel Koopmans (18) al snel vervelend. “Het klinkt oneerbiedig, en het is misschien onwetendheid van mijn kant, maar ik vind popmuziek vaak zóóó simpel. Ik ben laatst met m’n familie naar Rowwen Hèze geweest, na twee liedjes al had ik er genoeg van. Altijd weer die accordeon, en die simpele drums…”

De eerstejaars geneeskundestudent is volledig in de ban van klassieke muziek, in het bijzonder van de Weense periode, van Mozart en Beethoven. “Deze muziek is zo logisch, zo begrijpelijk. Je voelt waar het stuk naartoe gaat. Op een dominant C-akkoord volgt altijd een F-akkoord. Nee, het is niet voorspelbaar omdat de muziek is op geen enkel moment af is, elk akkoord hunkert steeds naar het volgende akkoord.”

De schoonheid zit ‘m in het feit dat de muziek zo boeit, zegt Koopmans. “Alle emoties zitten erin. Dat geldt vooral voor het 20e pianoconcert van Mozart, een van de mooiste stukken die ik ken. Als kind plukte ik het lukraak uit de kast van mijn ouders, en ik ben er van mijn twaalfde tot mijn veertiende elke dag mee in slaap gevallen, elke dag. Als ik me rot voelde draaide ik steeds die ene passage, als ik verliefd was een andere.”

Het stuk, dat bestaat uit drie delen, is “een gevecht” tussen piano en orkest. “Maar steeds volgt er een verzoening. De opbouw is heel mooi. Deel twee is een romance, pure verliefdheid. Daarin zit een prachtige passage die niet meer dan twintig maten duurt. Je hoort de piano echt zingen. Daarna wordt de verliefdheid bruut onderbroken door ruzie, het lijkt wel een echtscheiding, er wordt met van alles gesmeten. De piano is in mineur, tot de verliefdheid weer terugkeert.”

De student, die zelf ook piano speelt, kreeg een uitvoering van het 20e pianoconcert cadeau van zijn ouders, in het Concertgebouw. “Sindsdien ben ik het stuk gaan oefenen met mijn pianoleraar. Het lukt nu aardig, na anderhalf jaar. Soms pakt het me en speel ik drie weken lang niets anders, tot ongenoegen van mijn ouders. Het laatste deel is erg moeilijk. Daarin verenigde Mozart alle technieken die hij eerder had toegepast. Men zegt wel: als je dat beheerst, kun je alles van Mozart spelen.”

 

 

In deze rubriek vertellen studenten en staf over een muziekstuk dat veel betekenis voor hen heeft

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)