Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Megatransfer: Twentse onderzoeksgroep verhuist naar Maastricht

Megatransfer: Twentse onderzoeksgroep verhuist naar Maastricht

Photographer:Fotograaf: Corb!no

MAASTRICHT. De regeneratieve geneeskunde in Maastricht krijgt een enorme impuls nu een vooraanstaande onderzoeksgroep uit Twente overstapt naar de UM. Het gaat om de groep Tissue Regeneration rond prof. Clemens van Blitterswijk (56). Kern van het vakgebied is het ontwikkelen van ‘slimme’ biomaterialen die met gebruik van eigen stamcellen tot nieuwe weefselvorming bij patiënten moeten leiden. Van Blitterswijk richt zich vooral op botvorming.

Bij de Universiteit Twente is men niet erg gelukkig met de transfer, zegt prof. Maarten IJzerman, waarnemend wetenschappelijk directeur van het onderzoeksinstituut MIRA, mede namens de decaan van de overkoepelende faculteit technische natuurwetenschappen. IJzerman: “We staan niet te juichen, maar in zak en as zijn we ook niet. We zien mogelijkheden om verder te gaan.”

Over de precieze manier waarop de overstap tot stand is gekomen doen verschillende verhalen de ronde. Volgens IJzerman is Van Blitterswijk (zelf overigens voormalig MIRA-directeur) door de UM benaderd en is hem vooral veel geld geboden: “Dat is de bottomline, dan heb je het over miljoenen, in ieder geval meer dan in de reguliere instituutsfinanciering van MIRA past.”

Bij de UM meldt bestuursvoorzitter Martin Paul dat het initiatief bij de onderzoeker zelf heeft gelegen. Over financiële toezeggingen van de UM laat hij zich niet uit, alles hangt af van onderhandelingen met Twente over het aantal mensen en de apparatuur die straks meeverhuizen, zegt hij.

Van Blitterswijk zelf bevestigt Pauls lezing. Hij had al contact, zegt hij, met Martin Paul toen die nog decaan van de FHML was. “We hadden het over samenwerking van de UT met het MUMC+. Daarna, hij was toen al collegevoorzitter, ging het over het opzetten van een satellietlaboratorium in Maastricht. Uiteindelijk leidde dat bij mij tot het idee om de hele groep over te plaatsen.”

De “bruidsschat” die hij krijgt is “interessant” maar gaf niet de doorslag. “In de loop der jaren hebben andere universiteiten ook belangstelling voor ons getoond, maar toen waren we niet in de markt. Nee, het gaat me om de dynamiek die ik in Maastricht proef. Die is een beetje weg in Twente, dat is een ‘normalere’ universiteit geworden. Ik heb daar nu lang gezeten, het is tijd voor een nieuw avontuur.”

Die Maastrichtse dynamiek, vervolgt hij, hangt sterk samen met “een hele actieve provincie” en de plannen voor de Kennis-As, vooral de samenwerking met DSM op de Chermelotcampus. De focus daar ligt op biomaterialen, precies het gebied van Van Blitterswijk. Belangrijk is ook dat de UM een academisch ziekenhuis heeft. “In Twente hebben we dat niet, daarom heb ik daar een aantal klinische hoogleraren aangesteld maar dat is toch iets anders dan een UMC. Het gaat er uiteindelijk om dat onze vindingen bij de patiënt terechtkomen.”

Naar verwachting zal de groep tegen het eind van dit jaar de nieuw te bouwen laboratoria bij het MUMC+ kunnen betrekken. Hoe groot de groep is die verhuist, laat Van Blitterswijk nog in het midden. “We hebben nu zo’n veertig mensen, niet iedereen gaat mee maar die omvang wil ik straks in ieder geval in Maastricht ook.”

Van Blitterswijk vermoedt dat er bij de Nederlandse universiteiten de komende jaren meer transfers als de zijne aan de orde zullen zijn: “De universiteiten en hun UMC’s  willen zich meer van elkaar onderscheiden, dus dan zal men groepen gaan wegkopen. De competitie is immers internationaal.”

“Wij gaan er nu voor zorgen”, vervolgt hij, “dat de regeneratieve geneeskunde in de regio Maastricht kritische massa krijgt. We hebben er al een adviesbureau naar laten kijken, en dat zei dat Maastricht hiermee Europees gezien in één klap van de tachtigste naar de twaalfde plaats stijgt.”

 

 

 

 

 

 

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)