Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Negentien kunstenaars lid van nieuwe Akademie

Negentien kunstenaars lid van nieuwe Akademie

Photographer:Fotograaf: archief

NEDERLAND. Negentien grote namen uit de Nederlandse kunstwereld vormen de nieuwe Akademie van Kunsten. Onder anderen fotograaf Anton Corbijn, trompettist Kyteman en regisseur Paul Verhoeven gaan de kunstwereld vertegenwoordigen.

De Akademie van Kunsten wordt onderdeel van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW). Het is de bedoeling dat kunstenaars en wetenschappers elkaar dankzij de nieuwe Akademie vaker spreken, en dat kunstenaars een stevigere stem krijgen in het maatschappelijk debat. 

Nagenoeg alle kunssectoren zijn vertegenwoordigd, maar dansers ontbreken. Ook opvallend: schrijvers Arnon Grunberg en A.F.Th. van der Heijden zijn beiden lid. Ze lagen in het verleden zozeer met elkaar overhoop dat Van der Heijden weigerde in dezelfde ruimte als Grunberg te dineren bij de uitreiking van de AKO Literatuurprijs 2007. Grunberg legde toen een ‘cordon sanitaire’ om de Nederlandse literatuur.

Minister Bussemaker is blij met de nieuwe Akademie: “Kunstenaars vanuit alle disciplines krijgen hiermee een platform van waar ze hun licht kunnen laten schijnen op de waarde en de stand hun van vakgebied. De kunst krijgt hiermee de plek die het verdient naast de wetenschap, in een eigen Akademie”, laat ze weten in een persbericht. Via het Mondriaan Fonds subsidieert haar ministerie van OCW het platform.

Wetenschap en kunst zaten al eerder samen in een academie. De huidige KNAW werd in 1808 door Napoleon opgericht als ‘Het Koninklijk instituut van wetenschappen, letterkunde en schoone kunsten’. De wetenschap had toen een meer retorisch karakter en de kunsten waren sterk verbonden met academies. Pas halverwege de negentiende eeuw werden de twee rigoureus van elkaar gescheiden.

De eerste negentien leden worden op 23 april officieel geïnstalleerd. Vanaf dat moment kunnen ze andere kunstenaars uitnodigen om ook lid te worden. Uiteindelijk moet hun aantal rond de vijftig uitkomen.

HOP, Petra Vissers


 

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)