Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

JAAAAAA!

JAAAAAA!

Photographer:Fotograaf: Simone Golob

Ik snap niets van supporters. Hoe fans op de bank wedstrijden kunnen kijken alsof ze zelf jaren getraind hebben. Hoe volwassen mannen huilen omdat hun elftal een voetbalwedstrijd verliest. Hoe sporters doodsbedreigingen krijgen als ze niet hebben gepresteerd zoals wij – op de bank met een hand vol tijgernoten- van hen verwachten. Hier had ik het eens over met een jongen die al sinds zijn vijfde fan is van Ajax.

“Jij hebt te weinig inlevingsvermogen”, zei hij.

De winterspelen interesseren me maar weinig. Dus toen laatst in de sportschool op de crosstrainer stond en er een man in schaatspak de zaal binnenkwam, dacht ik niet aan ijsbanen en pistes. Het pak was paars met groen en hij had zelfs de muts over zijn hoofd heen getrokken.

Hij zal een jaar of vijftig zijn geweest, het elastische pak hield zijn buik strak in het gareel.

 

De man neemt plaats op de crosstrainer naast me en stelt zijn persoonlijke tv’tje (de reden waarom ik specifiek voor deze sportschool gekozen heb) af op de Olympische Spelen. Nonchalant begint hij te bewegen terwijl de schaatsers op zijn beeldscherm zich opwarmen voor de wedstrijd.

Wanneer de schaatsers aan de startlijn verschijnen en de man naast me eveneens tot stilstand komt, begint het me te dagen. Hij is er klaar voor, al lijkt een crosstrainer me niet het meest geschikte apparaat om een schaatswedstrijd op te rijden. Het startschot valt en de man begint hevig aan de stangen te trekken. Het is geen vlekkeloze start, hij komt moeizaam op gang, maar hij vecht terug! Zijn armen en benen raken in het juiste ritme en stukje bij beetje loopt hij op de twee andere schaatsers in. Elke ronde wordt het verschil kleiner.

Toen zag ik het gebeuren: de man werd Sven Kramer. De laatste meters gaf hij alles en ik moedigde hem aan. Doorzetten! Nog maar een paar meter! Ja! Ja! JAAAAAAA!

Goud voor Sven Kramer. Goud voor de man in zijn fluorescerende schaatspak. En een beetje goud voor mij.

AMoraal

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)