Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Op dieet? Mijd dunne vrouwen

Op dieet? Mijd dunne vrouwen

Photographer:Fotograaf: Simone Golob

Promotieonderzoek

MAASTRICHT. Wie op dieet is, kan beter niet naar dunne modellen kijken. Uit het promotieonderzoek van econoom Anne-Kathrin Klesse blijkt dat zo’n continue confrontatie met een ideaalbeeld juist demotiverend werkt. Het gewicht zal bovendien niet verminderen.

Je zou kunnen denken: wie een dieet volgt, wordt enthousiast bij het zien van slanke vrouwen. ‘Zo wil ik ook zijn, nog even doorzetten.’ Maar het tegendeel blijkt waar. “Ze zien het als een onhaalbaar doel. Ze willen niet langer moeite en energie steken in een dieet en vallen daardoor minder af”, zegt Anne-Kathrin Klesse die vorige week promoveerde aan de School of Business and Economics.
Klesse verzamelde honderd eerstejaars vrouwelijke studenten voor een tweetal experimenten.  De dames wilden wel wat gewicht kwijt, gemiddeld 7 kilo. Hun BMI – gemiddeld 23,25 – zat aan de bovenkant van de ‘gezonde waarden’; tussen 18,5 en 25.
“In de eerste studie gaven we de ene helft een dagboek mee met op de kaft een foto van een slank model. De andere groep kreeg een foto van een meetlint.” Klesse vroeg ze een week lang hun eetgedrag op te schrijven. Wat bleek? De groep die continue werd geconfronteerd met de ideale maten, had al snel minder vertrouwen in een goede afloop en raakte gedemotiveerd. Enkelen begonnen zelfs ongezond te snacken. In tegenstelling tot de ‘meetlint-groep’ slaagden zij er niet in om af te vallen. Ze kwamen zelfs een beetje bij.
Toch bleef het voor Klesse de vraag of ze zo ontmoedigd waren vanwege ‘de slankheid’ van het model, of vanwege het feit dat ze simpelweg werden blootgesteld aan een model, een mooie vrouw. Ze voerde een nieuw experiment uit. Hetzelfde idee, maar nu met op de ene kaft een dun model en op de andere kaft hetzelfde model, maar dan tot ‘gemiddelde’ proporties gephotoshopt. Haar eerdere conclusie werd bevestigd: het zien van ‘dun’ heeft een averechts effect op een dieet.
Klesse voerde haar onderzoek – the effect of choice restrictions on consumer decision making – uit aan de School of Business and Economics. “Ik wilde achterhalen wat er met mensen gebeurt als ze in situaties terechtkomen waarin ze ‘begrensd’ worden in hun keuzevrijheid. Iedereen doet alsof we altijd en overal kunnen kiezen: in de supermarkt, op de menukaart, et cetera, maar het komt ook vaak genoeg voor dat we geremd worden. Wie op dieet is, kan bijvoorbeeld niet alles eten. Dat is een ‘interne begrenzing’. Het slanke schoonheidsideaal wordt ons door de buitenwereld opgelegd en werkt als een soort ‘externe begrenzing’. Met deze studie heb ik de interactie tussen die twee factoren willen laten zien.”
Wat overigens ook uit haar proefschrift blijkt: mensen die op dieet zijn, lijken zoveel mogelijk variatie te zoeken in de producten die ze wel mogen. Dit in tegenstelling tot mensen die niet diëten. Klesse: “Die behoefte aan variatie werkt als compensatie voor hun strenge ‘dieetregime’.” Deze studie staat nog in de kinderschoenen, benadrukt ze. “We hebben labexperimenten gedaan waarin men kon kiezen uit producten als cake en chocolade, iets dat mensen die op dieet zijn eigenlijk niet mogen. Het is daarom van belang om te kijken of ze ook voor die variatie kiezen als het om ‘dieetproducten’ gaat.”

 

 

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)