Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Dans, nikker, dans!

Dans, nikker, dans!

Film: 12 Years A Slave

Het verhaal: In 1841 woont Solomon Northup (Chiwetel Ejiofor) als een vrije zwarte man met zijn vrouw en kinderen in New York. Hij wordt door slavenhandelaren in de val gelokt en naar een katoenplantage in de slavenstaat Louisiana getransporteerd. Vanaf dat moment is hij overgeleverd aan de nukken en grillen van zijn blanke eigenaren, die met hun slaven kunnen doen en laten wat ze willen.

De definitieve film over slavernij, want:

- 12 Years a Slave is niet de eerste grote studiofilm over slavernij, maar het is wel de eerste die het geweten van het (Amerikaanse) bioscooppubliek niet tracht te sussen. De Britse filmmaker Steve McQueen weigert zijn film van een suikerlaagje te voorzien en toont het geweld dat zwarte slaven dagelijks te verduren kregen op meedogenloze wijze. De camera kijkt nooit weg. En nee, dat is niet prettig om naar te kijken, maar dat was ook niet de bedoeling. Lachen met geweld doe je maar bij Tarantino.

- Gelukkig waakt McQueen ervoor om van iedere blanke plantagehouder een gewetenloze schoft te maken. Ondertussen laat hij wel haarscherp zien dat ook de ‘goeden’ willens en wetens meewerkten aan een beestachtig systeem, net zoals talloze gewone Duitsers in de Tweede Wereldoorlog als gewillige beulen voor het naziregime fungeerden. De plantagehouders die hun gedrag overgoten met een christelijk sausje waren de allerergsten.

Koop liever een reep slaafvrije chocola, want:

- Hoe aangrijpend ook, het scenario beschrijft een voorspelbare curve die eigenlijk al in de filmtitel is vervat.

- Liefhebbers van zijn vorige films – Hunger en Shame – zullen betreuren dat McQueen met zijn nieuwe film een conventionelere koers kiest. McQueen heeft – naar Hollywoodmaatstaven – een dappere film gemaakt, maar ook hij kan zich niet volledig aan Hollywoodwetten onttrekken. En dus draaft in het laatste deel van de film een tamelijk misplaatste Brad Pitt op en tekent componist Hans Zimmer voor een behoorlijk bombastische filmscore.

Het salomonsoordeel: Soms moet je de statistieken gewoon voor zich laten spreken. Op het moment dat ik deze recensie schrijf, heeft 12 Years a Slave volgens de Internet Movie Database in totaal 111 prijzen gewonnen. En daar zal het niet bij blijven.

Mark Vluggen

 

Check the full film programme here: Lumière and Pathé

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)