Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Lekker vrijen, hoe voelt dat?

Lekker vrijen, hoe voelt dat?

Walging versterkt seksuele opwinding bij mannen

Pijn bij het vrijen, te snel klaarkomen, of helemaal niet: veel jongeren denken dat het zo hoort en herkennen het probleem niet eens. De seksuele voorlichting schiet tekort, zegt Andrea Grauvogl, die vorig week promoveerde op het proefschrift Let’s talk about sex!. “Alles draait om anticonceptie en geslachtsziekten, het gaat nooit over het plezier in seks.”

Bekend was dat jongeren (15-24 jaar) beduidend meer seksuele problemen ervaren dan ouderen. Van de jongens heeft 27 procent last van erectieproblemen, te snel ejaculeren of geen zin; bij de vrouwen meldt 43 procent pijn bij het vrijen, vaginisme of weinig lustgevoelens. In de groep van alle leeftijden (15-71 jaar) daarentegen liggen de percentages bij mannen op 19 procent en bij de vrouwen op 26 procent.

Wie denkt dat jongeren vooral last hebben van de irreële voorbeelden uit de porno-industrie, komt bedrogen uit. Het grootste probleem is dat ze van toeten noch blazen weten. Dat bleek onder meer uit diepte-interviews met 22 jongeren. Grauvogl: “Meisjes die vanaf de eerste keer pijn bij het vrijen voelen, denken dat dit normaal is. En dat geldt ook voor veel jongens die te snel klaarkomen. Wie dat wel problematisch vindt, durft geen hulp te zoeken. Ze zijn bang dat het veel geld kost en meer nog, dat hun ouders het ontdekken via de verzekering.”

In het onderwijs is jarenlang gehamerd op condoomgebruik en het voorkomen van SOA’s. “En dat heeft vruchten afgeworpen, want in weinig landen is het aantal ongewenste zwangerschappen zo laag als in Nederland. Maar we zijn vergeten erbij te vertellen hoe je lekker vrijt. Onderling praten stellen daar niet over. Dat gebeurt pas op iets latere leeftijd.”

Samen met de GGD Rotterdam-Rijnmond ontwierp Grauvogl een kortdurende, anonieme sekscounseling. Die bestond uit educatie, huiswerk (erover praten met partner) en cognitieve gedragstherapie in lichte vorm. Dat laatste om bijvoorbeeld te voorkomen dat de gedachten aan pijn bij voorbaat al overheersen. “In totaal deden 71 personen mee maar omdat 30 procent zich niet aan de opdracht hield, niet alle vragenlijsten invulde, konden we geen significante verschillen ontdekken tussen de proefpersonen die wel en geen behandeling kregen. Wel zagen we een trend dat vooral vrouwen na de therapie beter seksueel functioneerden.

Verrassend waren de uitkomsten van een studie naar seksuele problemen en walging. Het idee bestaat al langer dat het de gevoelens van walging zijn die misschien in de weg zitten. Via computertaken mat Grauvogl de positieve dan wel negatieve associatie met seks; daarna kregen de 41 gezonde proefpersonen erotische films te zien terwijl een sensor hun genitale opwinding registreerde.

“Bij vrouwen klopte onze hypothese: wie behept is met sterke gevoelens van walging, raakt minder opgewonden tijdens de films. Dat gold echter niet voor mannen: wie van hen snel walgt, raakt juist meer opgewonden. Dat zie je ook bij andere negatieve emoties zoals angst. Als je gezonde mannen bijvoorbeeld angstig maakt door ze onder druk te zetten of door ze wijs te maken dat ze bekeken worden via een webcam, dan functioneren ze seksueel beter.”

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)