Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Mobiel betalen: geslaagde proef

Mobiel betalen: geslaagde proef

MAASTRICHT. Een proef met mobiel betalen in 150 Leidse winkels heeft positief uitgepakt. Ruim 800 consumenten konden de afgelopen maanden hun kop koffie, krant of andere aankopen afrekenen met hun telefoon. Uit een analyse van de Maastrichtse Service Science Factory blijkt dat ze vooral de snelheid en het gemak prijzen.

Banken ING, ABN AMRO en Rabobank sloegen vorig jaar de handen ineen: zij schreven een deel van hun klanten – consumenten en ondernemingen – aan met de vraag of ze wilden meedoen aan een proef met mobiel betalen. Wie wilde, kreeg een mobieltje met speciale chip; in de deelnemende winkel werd een speciale betaalautomaat geplaatst.
“De meerderheid is tevreden. Ze geven gemiddeld een 8-”, zegt projectleider prof. Gaby Odekerken. Bij de helft heeft het de verwachtingen overtroffen; vier van de vijf consumenten voerden meer transacties uit dan was gevraagd (25 in drie maanden). Bij de meeste betalingen ging het om een bedrag onder de €25. “Men is erg lovend over het gemak. Je hoeft niet te graven naar de pinpas, portemonnee of kleingeld.”
Wie mobiel betaalt, houdt zijn telefoon dicht tegen de betaalautomaat in de winkel, legt Odekerken uit. “Het werkt zelfs als de telefoon is uitgeschakeld of als het beeld op zwart staat.” Wat de veiligheid betreft: “Tot €25 kun je betalen zonder code; voor hogere bedragen moet een pincode worden ingetoetst. Daarnaast moet bij een totaalbedrag van €50 aan kleine transacties wederom de pincode worden ingegeven.”
Odekerken en haar onderzoeksteam (hoogleraar Martin Wetzels, docent Dominik Mahr en promovendus Robert Ciuchita) coördineerden het onderzoek naar de gebruikerservaringen. Ze stuurden de deelnemers vooraf, tussentijds en achteraf een vragenlijst toe. Daarnaast organiseerden ze discussiegroepen.
Een proef brengt kinderziektes met zich mee, vooral technisch, maar gezien de tevredenheid verwacht Odekerken dat de banken “serieus gaan nadenken over het mobiel betalen”. NS Stations wil het in elk geval overal gaan invoeren. Dat vraagt wel om medewerking van de banken, omdat een smartphone moet zijn uitgerust met een mobiele betaalpas.

 

 

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)