Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Ga zelf creatief aan de slag

Tussen kunst en wetenschap

Wie: Raymond Leclercq, docent bij huisartsgeneeskunde

Wat: zelf kunst maken

Voor wie: geneeskundestudenten

Deze keer geen tip om kunst te bekijken, luisteren of lezen. Volgens Raymond Leclercq moet iedereen zelf aan de slag. “Door creatief bezig te zijn – en het maakt niet uit of dat schrijven, muziek maken, tekenen of iets anders is, het gaat om het proces – ga je met je innerlijk aan de slag. Je komt tot jezelf. En dat is nodig in een tijd waarin anderen je bijna dood bombarderen met informatie. De hectiek van de dag vraagt om momenten van persoonlijke reflectie, zo creëer je een betere balans tussen wat de buitenwereld op je afvuurt en je innerlijke antwoord.”

Leclercq ontdekte de heilzame werking van kunst een aantal jaar geleden, toen hij afscheid nam van zijn huisartspraktijk. “Na 32 jaar merkte ik dat ik geestelijk uitgeput raakte. Je neemt al afscheid van patiënten, maar bent tegelijkertijd nog verantwoordelijk voor ze. Zij merkten het ook; mijn reserves om er voor (en van) de patiënt te zijn raakten op.” Een bekende raadde hem aan iets met kunst te gaan doen. “Neem een paar lessen bij een artiest en ga het gewoon doen.” Het werd aquarelleren. “Ik hield altijd al van tekenen, maar had er nooit tijd voor, het aquarelleren als keus verraste me.” Het onderwerp wisselt, van de omgeving van Céramique waar hij nu woont, tot bomen (zie illustratie). “Ik heb iets met bomen.”

Het goede aan kunst is volgens Leclercq dat het verschillende aspecten bevat. “Het kan verhalend zijn, of door een beeldspraak meer inzicht geven. Het kan weerstand oproepen. Het maakt je getuige van dingen die je niet zelf meemaakt. Als je naar kunst door de eeuwen heen kijkt, zie je dat de wereld om ons heen, ook al lijkt het chaotisch, in circulaire bewegingen draait. Wij kijken alleen maar anders, door zelf met potlood en kwast dingen om ons heen opnieuw weer te geven ”

Eigenlijk vindt hij dat kunst een verplicht onderdeel van het portofolio van studenten zou moeten zijn. “En als ze niets creatiefs doen, dan moeten ze uitleggen waarom niet.” Wie kunst maakt, vergeet volgens Leclercq even alles om zich heen. “Pijnlijke gedachten komen bovendrijven en dwarrelen ook weer weg, want je bent nu bezig met iets. Op die manier helpt het je om dingen te verwerken. Als studenten dát kunnen ontdekken worden ze een beter mens. Voor zichzelf en voor anderen, en daarmee een betere dokter.”

In deze rubriek bevelen docenten kunst aan die een ander licht werpt op het vakgebied dan de studieboeken

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)