Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

“KNAW moet tekortkomingen alsnog erkennen”

“KNAW moet tekortkomingen alsnog erkennen”

Photographer:Fotograaf: Archief Observant

'Afscheidsrede' van Wouter Buikhuisen aan de UM geschrapt

MAASTRICHT. Eind jaren zeventig raakt de criminoloog Wouter Buikhuisen (80) verwikkeld in een affaire die zijn weerga in Nederland niet kent. Bommeldingen, doodsbedreigingen, rookbommen tijdens de oratie: de Leidse hoogleraar werd tot in de Tweede Kamer neergesabeld omdat hij onderzoek wilde doen naar de hersenen van delinquenten.

De criminoloog zou op 11 maart een lezing houden aan de UM, op uitnodiging van de psychologen, maar die is (voor de tweede maal) geschrapt vanwege de slechte gezondheid van zijn vrouw. Dat stemt hem “droevig”, mailt hij later. Hij zich had voorgenomen om nog eenmaal het grote belang van biosociaal onderzoek uiteen te zetten. Hij beschouwde de lezing als zijn “afscheidsrede”.

Observant zocht Buikhuisen op in zijn woonplaats aan de Spaanse Costa Blanca. In het gesprek benadrukt hij dat de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen destijds “fundamenteel tekort is geschoten”. De KNAW had de vrijheid van wetenschap moeten verdedigen en zou haar tekortkomingen alsnog moeten erkennen.

De Akademie hield zich ten onrechte afzijdig, zegt Buikhuisen. En dat gaf ruim baan voor latere affaires zoals de homokwestie van neurobioloog Dick Swaab eind jaren negentig. KNAW-president Hans Clevers is echter niet van plan om het beleid van dertig jaar geleden te corrigeren, laat hij weten.

Lees hier interview met Wouter Buikhuisen

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)