Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

“Als ik iets wil, dan zorg ik dat het gebeurt”

“Als ik iets wil, dan zorg ik dat het gebeurt”

Photographer:Fotograaf: Loraine Bodewes

Kijk ik om me heen, sta ik midden in mijn leven (Loesje)

Achternaam: Macken * Voornamen: Jolien Alix * 22 jaar * In het dagelijks leven: volgt twee masters: privaatrecht en arbeid en gezondheid, lid faculteitsraad rechten * Woonplaats: Maastricht * Geboren in: Antwerpen * Burgerlijke staat: sinds drie jaar een relatie met Jelke

Toen

België Mijn Vlaamse accent ben ik verloren, ik was acht toen we naar Nederland verhuisden, naar Dongen bij Tilburg. Net te jong om het Frans mee te krijgen. Op de middelbare school was ik heel trots op mijn eerste woorden Frans, tot ik hoorde dat mijn jongere neefjes en nichtjes van vaders kant het al vloeiend spraken. Klimmen In Dongen hadden we een grote tuin met een stukje bos erbij. Ik was altijd buiten: klimmen en boomhutten maken samen met de buurjongens. Eén keer ben ik bijna uit een boom gevallen. Ik bungelde nog net met een been aan de laatste tak boven de grond. Doorzetter Ik was niet zo goed in leren. Bij de entreetoets in groep 7 kreeg ik vmbo-advies, maar ik wilde per se naar het gymnasium, net als de rest van mijn familie. Als ik iets wil, dan zorg ik dat het gebeurt. Motivatie is belangrijker dan talent. Van mijn ouders hoefde ik niet naar het gym, maar ze steunden me omdat ze zagen dat ik het wilde. Op kamers Mijn zus is vier jaar ouder dan ik. Toen zij op kamers ging in Utrecht bleef ik af en toe bij haar logeren. Dat vond ik zo spannend: langer weg van je ouders, alle vrijheid. Ik had ook in Tilburg kunnen studeren en thuis blijven wonen, maar dat wilde ik niet. Niet dat mijn ouders me kort hielden, helemaal niet zelfs, maar als je op jezelf woont, kun je alles zelf bepalen. Schrikken Mijn eerste studiejaar verliep niet heel soepel. Ik kon me niet goed focussen op mijn studie, omdat ik het veel leuker vond om dingen te doen voor mijn dispuut, Ipse Dixit, waar ik toen A-tijd liep. In die tijd werd ik gebeld door mijn moeder. Ze zei: niet schrikken, maar je vader ligt in het ziekenhuis. Hij had pijn op z’n borst, het bleek zijn hart te zijn. Dotteren lukte niet meer, uiteindelijk heeft hij vier bypasses gekregen. Hij heeft een paar maanden moeten revalideren, sindsdien gaat het goed met hem. Hij doet het rustig aan, heeft zijn bedrijf verkocht en is nu aan het rentenieren – ik mag niet ‘met pensioen’ zeggen, dat vindt-ie niet zo leuk op zijn 57e.

Nu

F-raad Als faculteitsraadslid zet ik het belang van de studenten voorop. Ik ben niet iemand die het hoogste woord voert, maar als ik iets belangrijk vind hoor je me wel. Ik vind het mijn taak om vraagtekens te zetten bij ontwikkelingen. De faculteit doet het goed, de opleidingen scoren hoog in de studentenenquêtes, het zou jammer zijn als dat achteruit ging. Jelke Ik heb Jelke ontmoet in de Apple winkel in Breda. Hij hielp me een nieuwe Macbook uitzoeken. Ik vond hem leuk, maar dacht dat hij wel een vriendin zou hebben. Eenmaal thuis had ik een vriendschapsverzoek van hem op Facebook. We gingen samen warme chocomel drinken. Het was toetsweek, dit was even een pauze voor mij. Dat duurde uiteindelijk vier uur. Hij is lief, maakt me op de raarste manieren aan het lachen. Hij is die jongen uit een romantische comedy van wie je denkt dat hij niet echt bestaat. Twee masters Ik doe twee masters, privaatrecht en arbeid en gezondheid. Ik hou van verbintenissenrecht – dat valt onder privaatrecht. Het heeft onder andere te maken met contracten. Het allerleukste vind ik gaten zoeken in zo’n contract. Hoe kun je ergens omheen? Wat kun je doen in het belang van je cliënt? Arbeidsrecht was een sprong in het diepe, tijdens de bachelor komt het maar even aan bod, maar het is heel interessant.

Straks

Op reis Volgend jaar rond deze tijd wil ik een paar maanden op reis. Daarom doe ik dit blok drie vakken in plaats van twee. Thailand, Laos, Vietnam, die regio. Ik wil vier tot zes weken vrijwilligerswerk doen, alleen, en dan nog vier tot zes weken reizen, hopelijk met mijn vriend. Ik vind het fijn om nu al te weten wat ik volgend jaar ga doen, ik plan graag vooruit. Als ik terugkom van die reis, ga ik aan mijn scripties werken en in de zomer van 2015 wil ik nog een stage lopen bij een advocatenbureau. Noorderlicht Ik zou heel graag nog ooit het noorderlicht zien. Als het op de foto’s al zo mooi is, hoe moet het dan wel niet in het echt zijn. Tien jaar Over tien jaar werk ik bij een advocatenbureau in de buurt van Breda of Utrecht. Ze zeggen dat je pas in de praktijk echt leert wat je het leukste vindt, dus ik hou alle opties open, maar ik denk dat ik me richt op verbintenissen- en arbeidsrecht. En tegen die tijd ben ik er ook wel klaar voor om aan een gezin te beginnen.

 

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)