Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Ook minister mag een foutje maken

Maastricht en Tilburg kunnen fluiten naar hun geld

NEDERLAND. Een tegenslag voor de universiteiten van Maastricht en Tilburg. Ze eisten via de rechter alsnog de miljoenen extra bekostiging die de minister per ongeluk had toegezegd. Maar van de Raad van State hoeft de overheid niet te betalen. De UM is teleurgesteld over de uitspraak.

Een foutje moet kunnen. Daar komt kort gezegd de uitspraak op neer die de Raad van State vandaag (woensdag) publiceerde. In 2009 schreef de toenmalige minister van Onderwijs in een brief aan de Kamer dat drie universiteiten (die van Rotterdam, Tilburg en Maastricht) van 2008 tot 2011 recht zouden hebben op zes miljoen euro extra per jaar, per instelling.

Maar dat bleek niet de bedoeling. De zes miljoen extra was niet per instelling, maar moest verdeeld worden over de drie universiteiten. Dit stond wel duidelijk in de bijlagen, maar in de brief ging er kennelijk iets mis.

De universiteiten van Tilburg en Maastricht wilden zich daar niet bij neerleggen en eisten alsnog het extra geld, omdat bij hen “het gerechtvaardigde vertrouwen is gewekt” dat zij een aantal jaar een rijksbijdrage van zes miljoen euro zouden ontvangen.

Bij de rechter kregen de twee ongelijk, waarna ze naar de Raad van State stapten. Die gaat ook niet mee in hun redenering en oordeelt deze week dat de twee universiteiten hadden kunnen weten dat het van meet af aan de bedoeling was om het geld te verdelen. Het stond immers duidelijk in de bijlagen bij de bewuste brief.

Omdat de drie universiteiten nog niet zo lang bestaan – het zijn zogeheten ‘jonge universiteiten’ – krijgen ze om allerlei historische redenen minder geld van de overheid dan andere universiteiten. De extra bekostiging waar het conflict om draait, is bedoeld om die scheve verdeling enigszins recht te trekken.

De UM is teleurgesteld over de uitspraak van de Raad van State, zo blijkt uit een schriftelijke reactie. “Het ging niet zozeer om het aan de orde stellen van een ‘foutje’ in een brief als wel om het aankaarten van inconsistent beleid in het hoger onderwijs en het onvolledig nakomen van afspraken. De scheefgroei in de vaste voet onderzoeksbekostiging is ook in 2014 nog steeds actueel.”

HOP, Petra Vissers

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)