Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Verzoening

Verzoening

Photographer:Fotograaf: Simone Golob

Ik zat twee zaterdagen geleden in de trein naar Maastricht toen een groep Russische soldaten de coupé overnam. Ze hadden bivakmutsen op en kogelvrije vesten van plastic over camouflagehemden. Ik had die ochtend nog even de krant gelezen en mijn ogen waren blijven hangen op de woorden: "Dit zou het begin van WO-III kunnen zijn." Nu zat ik in een trein vol soldaten en ik probeerde niet op te vallen. Dit viel op.
“Wil je een slok om een beetje te ontspannen?” Een van de soldaten duwde een fles in mijn handen. Er stond ‘Vodka’ op het etiket. “Rustig maar, er zit bier in”, zei hij. Natuurlijk wilde ik me verzetten, maar als het erop aan komt ben ik laf en dus nam ik een slok. Het was inderdaad bier. De soldaten richtten hun aandacht weer op elkaar.
Bij Sittard werd het opeens rumoerig in de trein. “Moet je die klootzakken zien!”, riep een van de Russen. Ik keek naar buiten en zag een groepje jongeren met bontmutsen op. Ze hadden blauw-gele vlaggen als cape om hun schouders geslagen. Zij kwamen Oekraïne verdedigen. Ik wilde weg, maar zat gevangen. Met een slok had ik me al bij de Russen aangesloten.
De twee groepen stonden in de coupe recht tegenover elkaar. Even was het muisstil. Ik zou getuige zijn van een historisch moment. Opeens hoorde ik muziek uit een draagbaar luidsprekertje komen. De discoversie van het Russisch volkslied. De Oekraïners lachten en boden flessen Wodka aan, echte dit keer. De verzoening was een feit.
De flessen gingen rond en ook ik kreeg weer een slok aangeboden.
“Wat ben jij eigenlijk?”, vroeg de Russische soldaat die me eerder ook een fles had aangereikt.
“Een dino”, zei ik.
“Gaaf pak hoor”, zei hij.
“Zelf gemaakt”, zei ik.
“Ik het mijne ook”, zei hij en nam een grote slok. “Misschien zie ik je in de Platielstraat, daar hang ik altijd rond met carnaval”.
“Maar hoe zit het dan met de Krim?”, vroeg ik.
Hij sloeg zijn arm over een Oekraïner en zei: “Geen idee. Dat lees ik over vier dagen wel in de krant.”

AMoraal

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)