Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Housemuziek met een ziel

Housemuziek met een ziel

Muziek: Move The House 6

Psycholoog Hugo Alberts (33) is net terug van een vierdaagse reis naar Rusland, waar hij samen met zijn broer en dj Stijn optrad in twee clubs. De reis markeert het 10-jarig bestaan van het trio dat zich Envotion noemt. “We maken dancemuziek, of house, als je het zo wil noemen. We proberen muziek te maken met een ziel, met een zekere warmte en sfeer, vaak geïnspireerd op de sound van de jaren tachtig. Naarmate we ouder worden, neemt de BPM, het aantal beats per minuut, steeds verder af.”

Envotion zit op drie labels, waaronder een Russisch label (vandaar de reis) en het label van Armin van Buuren. “Ik vind het moeilijk om te zeggen hoe bekend we zijn. Sommige Youtube-filmpjes zijn vijfduizend keer bekeken, een andere honderdduizend. Wel hoorden we dat sommige Russische bezoekers honderden kilometers hebben gereisd om ons te zien.”

Het begon allemaal met Move the house 6. Dat is de cd – uit 1992 – die voor Alberts een nieuwe wereld opende en zijn liefde voor dance aanwakkerde. Niet een album dat hij tegenwoordig nog vaak draait, maar op de verzamelaar staan wel een paar klassiekers zoals Don’t You Want Me van Felix. “Dance is sterk geëvolueerd. Begin jaren negentig waren de technische middelen beperkt, wat je terughoort in de sound. Nu klinkt het allemaal veel beter.”

Alberts heeft een vinylverzameling met ook veel jazz, klassiek en rock. Waarin steekt voor hem de charme van housemuziek? “Wat ik mooi vind, is dat je op feesten makkelijk in een flow raakt. Ik wilde zeggen ‘in trance raakt’, maar dat klinkt alsof je helemaal weg bent en dat is ook weer niet zo. Iedereen danst op een en dezelfde beat en dat schept een zekere verbondenheid. Ook door de continuïteit. De muziek wisselt steeds maar tegelijk kent zo’n feest een muzikaal verhaal. Dat is precies de kunst van het draaien: een verhaal vertellen, sfeer creëren, zonder dat het saai wordt. Bij pop of rock is dat verhaal er niet. Steeds begint een nieuw nummer met een eigen ritme en klank.”  

Alberts, die onderzoek doet naar mindfulness, maakt al muziek sinds zijn veertiende, samen met zijn broer, dag en nacht. “Als je muziek maakt, leef je in het moment, iets wat mindfulness ook beoogt. Je lost erin op en dat voelt als een bevrijding. Uit onderzoek blijkt ook keer op keer dat mensen die zich vaker verliezen in hun bezigheden, in een flow verkeren, gelukkiger zijn.”

Zie hier het filmpje over Alberts' optreden in Rusland:
 
 

In deze rubriek vertellen studenten en staf over een muziekstuk dat veel betekenis voor hen heeft

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)