Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Kuifje in Zubrowka

Kuifje in Zubrowka

Film: The Grand Budapest Hotel

Het verhaal: Speelt zich af in de fictieve Europese staat Zubrowka tussen de Eerste en Tweede Wereldoorlog. De film doet verslag van de hachelijke en doldwaze avonturen van hotelconciërge M. Gustave (Ralph Fiennes). Wanneer één van zijn gasten, de weduwe Celine Villeneuve Desgoffe und Taxis (Tilda Swinton), onder mysterieuze omstandigheden sterft, blijkt Gustave de erfgenaam van een waardevol schilderij. Maar de zoon van de weduwe (Adrien Brody) beschuldigt hem van moord en Gustave slaat samen met zijn piccolo op de vlucht.

Een Wes Anderson grand cru, want:

- Een recente uitzending van de Keuringsdienst van Waarde rekende af met de onzin van handcooked chips. Als er echter ooit een filmmaker het recht heeft gehad om zijn films ‘handmade’ te noemen, is het Wes Anderson wel. De stilering van zijn hyperbarokke films is en blijft uniek: de hypergedetailleerde panoramashots, de fraaie animaties, de gortdroge dialogen, de verzadigde kleuren, de retrodecors: fans van de Amerikaanse filmmaker mogen zich verheugen op een Wes Anderson grand cru. 100% handmade.

- Het is Anderson gelukt om een evenwicht te vinden tussen de picareske Kuifje-avonturen van Gustave enerzijds, en een nostalgische ode aan het Europa van weleer anderzijds. Anderson richt een standbeeld op voor het oude continent: een plek waar je zonder papieren kon reizen, en beschaving en goede manieren vanzelfsprekend waren. En toen kwamen het fascisme en communisme.

- Ralph Fiennes excelleert als M. Gustave: een nuffige, ijdele, maar ook hoffelijke en flamboyante hotelconciërge van de oude stempel. Mocht iemand mij ooit nog vragen naar mijn voorkeuren op het terrein van vrouwen, dan heb ik het antwoord dankzij Gustave paraat: ik heb ze graag rijk, oud, onzeker, oppervlakkig en blond.

Anderson blijft een studentikoze hansworst, want:

- Mocht Anderson ooit een theatervoorstelling regisseren, dan zou de bühne het onder het gewicht van de rekwisieten begeven. En zo zijn ‘s mans films ook: zo volgepropt met Spielereitjes en gefröbel dat je na afloop altijd ietwat murw gebeukt achterblijft.

Het salomonsoordeel: Na het zien van The Grand Budapest Hotel heb ik een karmozijnrode smoking gekocht en ben met de nachttrein naar Nebelsbad vertrokken. U kunt me daar bereiken in de Akademie Zubrowka: www.akademiezubrowka.com.

Mark Vluggen

 

Check the full film programme here: Lumière

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)