Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Alle onderzoeksgegevens tien jaar opslaan

Nieuwe UM-gedragscode over wetenschappelijke data

MAASTRICHT. Alle onderzoeksdata moeten voortaan centraal worden geregistreerd en ten minste tien jaar lang (na de laatste publicatie) worden bewaard. Dat heeft de UM vastgelegd in een gedragscode. Op dit moment loopt er een proef bij de economen, psychologen en medici.

Zorgvuldige opslag en beheer van onderzoeksdata – alle gegevens verzameld tijdens wetenschappelijk onderzoek - zijn belangrijker dan ooit om “hergebruik en verificatie mogelijk te maken”, aldus de gedragscode, die een aanvulling is op de code wetenschapsbeoefening van de VSNU. Onderzoekers krijgen via de registratie (op een digitaal platform van UB) meer zicht op elkaars werk, wat de uitwisseling en hergebruik van data kan bevorderen.

Dit betekent niet dat de gegevens voor iedereen zijn in te zien. Daarvoor is toestemming nodig van de onderzoeker of van de beheerder van de onderzoeksschool, zegt Van den Hoogen. Wanneer journalisten of andere niet-academici gegevens opvragen, zal de voorzitter van het college van bestuur zich uiteindelijk over het verzoek buigen.

De opgeslagen (ruwe) gegevens kunnen ook dienen om beschuldigingen van fraude te ontzenuwen. Illustratief is de affaire rond voormalig UM-psycholoog Geraerts, zegt universiteitsmedewerker Henk van den Hoogen, die het project van onderzoeksdatamanagement leidt. Geraerts kwam, nadat ze was vertrokken naar de Erasmus Universiteit, in opspraak door ongerijmdheden in een vakpublicatie. Na jarenlange discussies trok ze haar artikel (op advies van een integriteitscommissie) terug omdat ze naar eigen zeggen nooit meer kon controleren wat er mis was gegaan. De oorspronkelijke data bleken volgens Geraerts van de facultaire server gegooid.

"Dataopslag is lange tijd een ondergeschoven kindje geweest", zegt Van den Hoogen. "Eenduidige richtlijnen zijn er niet. Sommige promovendi overhandigen na de verdediging een harde schijf met de gegevens, anderen (vaak externe promovendi) leveren hun data nooit in. Alles draait om het publiceren."

De variatie in datasets is groot en kan bestaan uit tekst, beeld, geluid, statistische gegevens, geografische data, of een combinatie daarvan. Bovendien zijn sommige sets wel en andere niet privacygevoelig. De gedragscode biedt daarom enige vrije ruimte die faculteiten zelf kunnen invullen. De proef, die loopt tot mei, moet hierin meer duidelijkheid brengen.

De UM is niet de enige universiteit die nadenkt over ‘datamanagement’. “De Radboud Universiteit heeft al een gedragscode op haar website gepubliceerd, en Wageningen is er ook al een tijd mee bezig. We lopen niet voorop maar we zitten wel in de kopgroep.”

 

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)