Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Carré-gebouw wordt studentencampus

Carré-gebouw wordt studentencampus

Photographer:Fotograaf: Joey Roberts

MAASTRICHT. De komende tien jaar heeft Maastricht behoefte aan duizend nieuwe studentenwoningen. In het Carré-gebouw aan de Tongerseweg komt daarom een studentencampus met 143 woningen. Ook in het voormalige klooster, verderop aan dezelfde weg, waar nu het Bonnefanten College zit, behoort een campus tot de opties. En dan komt er ook nog een studentenhotel in het Sphinx-gebouw.

Wie vuurwerk verwachtte op de informatieavond over studentenhuisvesting in het Carré-gebouw (nabij de wijk Blauwdorp), kwam bedrogen uit. De gemoederen raakten nauwelijks verhit in de Fanfarezaal tegenover de Theresiakerk, waar zich zo’n tachtig buurtbewoners hadden verzameld. Ook geen oplopende emoties over de voldongen feiten waarvoor de omwonenden zich zagen gesteld. De studentencampus komt er hoe dan ook, zonder inspraak van de buurt, aangezien studentenhuisvesting past in het bestemmingsplan.

Het gaat om 143 zelfstandige woningen  (inclusief keuken en badkamer), die de Belgische projectontwikkelaar LIFE eind 2015 zal opleveren. LIFE (Living in Funky Environments) heeft ervaring met studentenwoningen in Brussel en Antwerpen. In het monumentale Carré-gebouw komen de woningen (25-30 vierkante meter) op de eerste en tweede verdieping, boven de winkels op de begane grond waaronder supermarkt Jan Linders, schoenenconcern Bristol (die er al zitten) en Action.

De omwonenden maken zich zorgen over de geluidsoverlast van studenten. Maar die zorg is hier niet terecht, meent oud-burgemeester Gerd Leers, ingehuurd door de Belgische projectontwikkelaar Life en spreekstalmeester tijdens de informatieavond. “We hebben het hier over een gecontroleerde omgeving met beheerder.”

Is er ooit iemand op de campus van de hotelschool geweest, vraagt een vrouw, die er zelf heeft gestudeerd. “Het was daar allebehalve rustig maar één grote herrie, vooral in de zomer.”

Leers: “Die campus is totaal niet te vergelijken met wat we in het Carré-gebouw willen realiseren. Hier komen zelfstandige eenheden, zonder gemeenschappelijke ruimtes. Een plek om te feesten is er niet.”

Henk van der Voort, van de Vrienden Binnenstad Maastricht, is er niet gerust op en stelt voor om een gedragscode in het huurcontract op te nemen. Wie zich daar niet naar gedraagt, kan worden verwijderd. Een goed plan, vindt Leers, die een en al begrip en inlevingsvermogen tentoonspreidt. Over de gedragscode zullen afspraken worden gemaakt.

De meeste vragen hebben betrekking op de mogelijke parkeeroverlast. Wat als studenten hun auto niet (tegen betaling) op de cour maar in de wijken parkeren? Dat valt niet te verbieden, zegt Leers, die even later wel het nut inziet van een weldoordacht parkeerplan voor de buurt.

Als alles doorgaat, zal de Tongerseweg in de toekomst twee campussen herbergen, want ook het voormalige klooster waar nu nog de middelbare school Bonnefanten College huist, leent zich voor studentenwoningen. Het pand, bovenaan de Tongerseweg, komt in de loop van het jaar leeg te staan. Het is veel groter dan het Carré-gebouw. Ook de Molenhof en de Tapijnkazerne komen wellicht voor studentenhuisvesting in aanmerking.

Tevens worden op dit moment plannen uitgewerkt om een studentenhotel met 350 kamers in te richten in het Sphinx-gebouw, bedoeld voor studenten die tijdelijk in Maastricht verblijven. De kosten bedragen rond de 600 euro per maand, zegt Frank Uffen, initiatiefnemer van The Student Hotel, dat al vestigingen heeft in onder meer Amsterdam en Rotterdam.

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

CAPTCHA Afbeelding
Enter the code shown above: