Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

“Ik speel elke dag op mijn gitaar”

“Ik speel elke dag op mijn gitaar”

Photographer:Fotograaf: Joey Roberts

Kijk ik om me heen, sta ik midden in mijn leven (Loesje)

Achternaam: Huijts * Voornamen: Jonathan (roepnaam) Hubertus Maria * 21 jaar * In het dagelijks leven: docent en onderzoeker publiekrecht * Woonplaats: Heerlen * Geboren in Maastricht * Burgerlijke staat: vrijgezel

Toen

Gitarist Ik kom uit een muzikantennest. Mijn vader speelde jarenlang piano in het orkest van André Rieu. Mijn moeder was operazangeres, maar heeft zich – nadat ze haar praktijk voor natuurgeneeskunde sloot – laten omscholen tot docente Duits. Als klein jongetje speelde ik viool, zo’n nepviooltje. Ik bouwde drumstellen van kratjes; als er maar muziek uit kwam. Op mijn zesde ben ik trompet gaan spelen en acht jaar later ruilde ik deze in voor de gitaar. Die speel ik nog steeds, elke dag. Akoestisch, elektrisch, het maakt me niets uit. Vroeger speelde ik in bandjes, maar dat komt er nu niet meer van.               Leergierig Ik ben in Maastricht geboren, maar we zijn na de geboorte van mijn zus (ik was twee; het huis werd te klein), naar Vaesrade, bij Hoensbroek, verhuisd. Het is een klein dorp, op school waren de kleuterklassen samengevoegd, net als groep 3 en 4, en groep 5 en 6. Ik pikte het eerste halfjaar iets mee uit de ene groep en het andere halfjaar uit de andere groep. Het ging heel snel; op mijn tiende ging ik naar het atheneum. Als kleuter was ik al leergierig, ik wilde weten wat er op verkeersborden stond, deed mijn best om de grapjes op de achterkant van het pak hagelslag te lezen. Als ik naar foto’s uit mijn jeugd kijk, valt het me op hoe serieus ik altijd kijk [grinnikend]. Toch was ik niet wereldvreemd, ik had genoeg vrienden.                     Uitgeloot Ik heb natuurlijk wel gedacht aan een muzikale carrière, maar wist ook hoe onzeker de toekomst is. Ik was een bèta-leerling, hield veel van wiskunde. Ook had ik een fantastische scheikundedocent met veel humor. Ik heb nog een open dag bezocht van technische chemie aan de TU in Eindhoven, maar dat was het niet. Ik schreef me in voor geneeskunde: uitgeloot. Achteraf is dat het beste wat me is overkomen. Het was mijn moeder – het was al augustus – die voorstelde om rechten te gaan studeren. Ik had er nooit bij stil gestaan, maar was wel altijd geïnspireerd door de advocaat die mijn ouders’ scheiding had geregeld (ik was dertien toen ze uit elkaar gingen). Die advocaat was er voor hen én voor ons, de kinderen. Een bijzondere man.           Lanaken Elke vakantie gingen we naar ons chalet, op een park in Lanaken: mijn ouders, ik, mijn twee jongere zusjes en broertje. Na de scheiding zijn we bij mijn moeder blijven wonen in Heerlen. Mijn vader is naar Maastricht verhuisd. Ik spreek hem niet meer, heb het contact verbroken. Het huisje in Lanaken is nog steeds van mijn moeder en sinds een tijdje heb ik op hetzelfde park een eigen chalet. Als het weer het toelaat, zit ik graag op het terras, dicht bij het water.

NU

Hard werken Ik heb mijn opa’s motto overgenomen: ‘Als je iets zelf kunt, moet je het niet aan een ander vragen’. Ik sta positief in het leven en werk hard. Om de studie te bekostigen heb ik altijd bijbaantjes gehad: huiswerkbegeleider, postbode, allrounder bij Kasteel Hoensbroek. Ik ben ervan overtuigd dat dingen op mijn pad komen als het zo moet zijn. Toen ik studeerde, vroeg Fokke Fernhout (universitair hoofddocent, red.) of ik bij het Infopunt Schade A2 wilde werken, een initiatief van de gemeente, de uitvoerder van de ondertunneling en de universiteit. Omwonenden kunnen er terecht voor juridisch advies, bijvoorbeeld over geluids- of stofoverlast. Het volgende dat op mijn pad kwam: de vacature voor docent. Die was via de gebruikelijke wegen gepubliceerd, maar tevens naar een aantal mensen verstuurd. Ik geef veel onderwijs, hartstikke leuk . Dat ik 21 ben – soms zelfs jonger dan studenten – maakt niets uit. Als je als docent kunt laten zien dat je kennis van zaken hebt, word je serieus genomen. Verder wil ik graag gaan promoveren.            Metalfan Ik maak graag zelf muziek. Via de computer zorg ik voor een achtergrondgeluid, bijvoorbeeld vioolmuziek of drumpartijen, en met mijn gitaar vul ik de rest in. Vroeger was ik een enorme metalfan en misschien zou je het niet zeggen als je die bands ziet, maar juist in metal zit veel gevoel, en daar houd ik van. Ik ben gecharmeerd van Alter Bridge en Shinedown, voor mij de beste rockbands van dit moment.                Honden Ik ga er regelmatig op uit met onze honden: een Podenco, een Spaanse jachthond, en een Nova Scotia Duck Tolling Retriever, familie van de Golden Retriever.  De Podenco was van leerlingen van mijn moeder. Zij liepen stage in Spanje en namen er drie uit het asiel mee. Eenmaal thuis bleek een van de leerlingen allergisch voor het beest. Mijn moeder heeft haar toen meegenomen. Ze is een super trouwe hond, maar heeft ook een erg sterke wil.

Straks

Academische wereld Ik houd van de academische wereld, en hoop dat ik er mag blijven de komende jaren, het liefst in Maastricht. Natuurlijk blijft de voorliefde voor muziek, en mocht het aan de universiteit allemaal niet lukken, dan kan ik wellicht daar nog aan werken.             Muziekstudio Ik woon bij mijn moeder. Ik heb het er naar mijn zin; de hele zolderverdieping is van mij. Ik ben vrij om te doen en laten wat ik wil. Niemand heeft last van mijn gitaarspel. Buren? Er ligt een flat naast ons huis; volgens mij zit ik tussen twee verdiepingen in, haha. In de straat is een vrijstaande woning te koop met een enorme zolder. Die zou je kunnen ombouwen tot een prachtige muziekstudio. Maar ja, dat kan ik nu echt niet betalen. Mocht ik 100 miljoen winnen, dan zou ik het wel weten. Dan ga ik ook mijn chalet vervangen door een beter geïsoleerd huisje. En er komt een nieuwe gitaar. Maar ik ga verstandig om met geld, dus het meeste zal op een bankrekening komen te staan. 

 

 

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)