Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Amateurtoneel

Amateurtoneel

Photographer:Fotograaf: Simine Golob

In de aanloop naar verkiezingen volg ik de politiek op de voet. Vroeger kon ik van de spanning behoorlijk buiten zinnen raken en dus wil ik tegenwoordig vanaf het moment dat ik uit het stemhokje kom niets meer over de verkiezingen horen. De uitslagen bekijk ik de volgende ochtend snel op nu.nl.

Daarom zat ik vorige week na het stemmen ‘s avonds op de bank en probeerde ik al zappend de politiek te vermijden. Zo stuitte ik op een voorstelling van een of ander amateurtheatergezelschap en ik weet nog dat ik dacht: “Fijn dat de publieke omroep ook hen een podium geeft.”

Ik weet niet wat mij het meeste aantrok: het knullige decor, de houterig opgedreunde tekst of de ietwat gezette man die in een C&A-pak met een zweetlip achter de hoofdrolspeler stond. Hij had zijn haar heel mooi gedaan met gel, terwijl de ander voor een pruik had gekozen. Zweetlip had niet veel tekst en hoefde eigenlijk ook alleen maar in zijn handen te klappen; toch vond hij het reuze spannend. Zweetparels glommen in de spotlights, af en toe klapte hij uit de maat, maar hij deed wel heel erg zijn best.

Man met Pruik was de grote ster, maar had wel wat last van plankenkoorts. Van tevoren had hij gehoord dat je een vast punt achter in de zaal moest kiezen en dat je dat met je ogen vast moet houden. Zo dreunde hij gevoelloos zijn tekst op, afgewisseld door geklap en de tekst van Zweetlip en de medespelers die op tactische plekken in het publiek zaten.

Ze klapten en riepen: “Minder, minder, minder.”

Toen was de voorstelling alweer voorbij. Man met Pruik was zich duidelijk aan het verkneukelen. Vroeger had hij op een verjaardag eens een mop verteld en toen was hij in de war geraakt en was de mop mislukt en toen had er niemand gelachen. Dit zat diep en daarom zaten er medespelers in het publiek. Er moest en zou geklapt worden.

Binnenkort is er weer een voorstelling en daarom wil ik Man met Pruik het volgende wensen (speciaal voor hem heb ik het vertaald in het Nederlands):

Breek een been. Of twee.

AMoraal

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)