Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Meeste ouders zien overgewicht kind niet

Meeste ouders zien overgewicht kind niet

Australische opvoedmethode werkt niet in Nederland

MAASTRICHT. Jeugdinstellingen en de GGD stonden te trappelen om Triple P Lifestyle, een pedagogisch programma voor ouders van te dikke kinderen, op grote schaal in te voeren. In Australië gooit de opvoedmethode hoge ogen. Maar niet in Nederland, zo blijkt uit Maastrichts evaluatieonderzoek. Het advies: niet invoeren. Althans, niet nu.

Het begon met Triple P (Positive Parenting Program), een uit Australië overgewaaide opvoedmethode voor ouders van kinderen met gedragsproblemen. Dit programma, omarmd door onder anderen toenmalig minister Rouvoet voor Jeugd en Gezin, is inmiddels in Nederland breed toegepast. Kenmerkend is de positieve benadering, waarin ouders hun kroost aanmoedigen in plaats van straffen, en heldere regels opstellen. “Uit onderzoek blijkt duidelijk dat kinderen van ouders die consistent en betrokken zijn, steevast het gezondst zijn.”

Triple P Lifestyle is een variant voor kinderen met overgewicht. Dit programma, met het accent op eten en bewegen, heeft Sanne Gerards, onderzoeker bij de vakgroep gezondheidsbevordering, tegen het licht gehouden. De ene groep ouders kreeg veertien weken lang ondersteuning bij de opvoeding (groepssessies en informatie), de andere niet. Wat bleek: na een jaar telden de kinderen van de ondersteunde ouders niet minder kilo’s dan die van de controlegroep.

Waarom werkt het in Australië wel? Omdat de kinderen daar veel zwaarder zijn, zegt Gerards. “Australië is in dat opzicht te vergelijken met de VS, in Nederland is het lang niet zo erg.”

De Nederlandse kinderen vielen dus niet af maar gedroegen zich wel gezonder. Ze keken minder tv, speelden vaker buiten en dronken minder frisdrank. Deze gedragsverandering is volgens Gerards niet onbelangrijk en zou alsnog vruchten kunnen afwerpen. Daarom zullen de kinderen een jaar langer in de gaten worden houden dan gepland.

De ouders van dikke kinderen zijn voor hulpverleners niet makkelijk te bereiken. En dat komt mede doordat de ouders, die zelf vaak ook over extra kilo’s beschikken, niet door hebben dat hun kind te zwaar is. In Gerards’ studie ziet 85 procent van hen het overgewicht over het hoofd.

Ook blijken de gesprekken met de ouders op consultatiebureaus niet altijd voortvarend te verlopen. Medewerkers maar ook jeugdgezondheidsartsen, die Gerards heeft geïnterviewd, vinden het moeilijk om ouders aan te spreken op het gewicht van hun kind. “De ouders voelen zich aangevallen en denken meer dan eens dat ze tekort zijn geschoten in de opvoeding.”

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)