Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Het belang van goed afstemmen

Het belang van goed afstemmen

Tussen kunst en wetenschap

Wie: Selma van der Haar, onderwijswetenschapper bij de School of Business and Economics

CD: Bach Concertos, Janine Jansen

Voor wie: alle studenten

Eigenlijk gaat het niet om de cd Bach Concertos van violiste Janine Jansen, Selma van der Haar, docent bij het Department for Educational Research and Development,  wil vooral iets vertellen over de bonus-cd die erbij zit: Bach Triosonate. Op de achterkant van beide cd’s staat (“heel klein, dat doet vermoeden dat het geen marketingtruc is maar oprecht”) door Janine Jansen and Friends. “Deze vrienden hebben duidelijk veel plezier gehad tijdens maken van deze cd, dat merk je. Stukken van Bach kun je puur technisch spelen, maar is het dan ook muziek? Je moet erin duiken, in een flow komen. Het gaat bij kunst niet alleen om het eindproduct, het proces is misschien nog wel belangrijker. Die bezieling kun je als musici bedenken door te praten over wie de componist was, wat hij bedoelde met het stuk, maar je moet het ook voelen. Dan is het louterend, maakt het je even los van je dagelijkse leven. En dat is wat de muzikanten hier hebben bereikt.”

Van der Haar doet onderzoek naar hoe teams werken, hoe ze met elkaar hun doelen afstemmen. “Daar zit al iets muzikaals in: stemmen. Ik denk dat het in teams net zo werkt als bij muzikanten. Soms is een team meteen goed afgestemd, zodra je erin stapt, voelt het goed. Een andere keer hebben teamleden weliswaar het idee dat iedereen hetzelfde doel voor ogen heeft en een zelfde beeld van hoe daar naartoe te werken, maar is dat helemaal niet het geval. Dan moet je erover praten, net zoals de musici. Wat is precies onze taak, hoe willen we die uitvoeren?”

Studenten die in een team moeten werken met mensen met wie het niet klikt, steekt ze een hart onder de riem. “Het hangt af van ieders houding, maar als mensen willen, denk ik dat je een heel eind kunt komen zonder elkaar te mogen.” Zolang de afstemming goed is en mensen plezier kunnen hebben in wat ze doen. “Ik heb een diep geloof dat als mensen met plezier aan iets werken het product beter wordt.”

Overigens had dit stuk ook over Mozart kunnen gaan, maar dat het onderwerp klassieke muziek zou zijn stond voor Van der Haar meteen vast. “Als kind luisterde ik alleen naar klassieke muziek. Toen vriendinnen met Madonna kwamen aanzetten, zei ik: wie?” Haar horizon is inmiddels verbreed, maar de liefde voor klassiek blijft. “Het is oorstrelend.”

In deze rubriek bevelen docenten kunst aan die een ander licht werpt op het vakgebied dan de studieboeken

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)