Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Wachten op Obama

Wachten op Obama Wachten op Obama Wachten op Obama

Photographer:Fotograaf: Jimmy Bastings

BRUSSEL. Jimmy Bastings, een Maastrichtse bachelorstudent gezondheidswetenschappen, was gisteren een van twintig UM-studenten die de speech van president Obama in Brussel mochten bijwonen. Lang wachten, veel veiligheidscontroles, maar dan heb je ook wat! Bastings hield voor Observant een dagboek bij.

07:00     Zelfs zonder mijn gebruikelijke sloot koffie zit ik al overeind in bed. Vandaag is dé dag: samen met negentien andere studenten mag ik naar de toespraak van de Amerikaanse president Obama!

 

09:00     Focussen op een tentamen non-parametrische statistiek is niet gemakkelijk. Toch maar even bikkelen voor ik richting Brussel rijd.

 

11:00     Samen met Hannes en Hanna, die ik heb opgehaald in Maastricht, ben ik onderweg. De sfeer zit al goed in, en voor we het weten rijden we Brussel binnen.

 

12:15     Nu dringt het tot ons door dat het wel heel bijzonder is. Afslagen op de snelweg die zijn afgesloten, volstrekt verlaten lanen die normaal altijd vol staan en politiepatrouilles op iedere hoek van de straat.

 

14:00     Na een bezoek aan de UM Campus in Brussel, proberen we met de metro zo dicht mogelijk bij BOZAR te komen. De metro moet bijzonder lang stil houden bij enkele stations tussen Montgomery en het Centraal Station, op alle perrons staan agenten in uniform. Niets mag aan het toeval worden overgelaten.

 

15:00     Met de groep van twintig UM-studenten staan we te wachten voor de ingang van het museum. De scanners waarmee de toegangskaarten gecontroleerd moeten worden hebben last van een technische storing. Een stevige West-Vlaamse vloek ontsnapt uit de mond van een politieofficier.

 

16:00     Na drie keer gecontroleerd te zijn op toegangsbewijs en identiteitskaart komt onze hele groep zonder problemen door de veiligheidsscan, die te vergelijken is met die op een luchthaven. Nu begint het grote wachten in de zaal, die zich langzaam vult met enthousiaste jongeren uit heel Europa.

 

17:00     De jazzband, bestaande uit een half dozijn Amerikaanse militairen, ruimt zijn instrumenten op. Zou het dan nu gaan gebeuren?

 

17:15     Vals alarm. De president laat op zich wachten, wij besluiten op een meegebracht tablet een potje Risk te spelen om de tijd te doden.

 

18:00     Risk gewonnen. De zaal begint zich wat te roeren. Een groep scouts perfectioneert de techniek achter het maken van selfies, vertegenwoordigers van de Vlaamse Jeugdraad halen herinneringen op aan een congres, een eerstejaars student doezelt langzaam in slaap.

 

18:15     “Ladies and gentlemen: The President of the United States of America.” De hele zaal veert op, het applaus zwelt aan, de ontlading is compleet. Hij begint te spreken en neemt iedereen mee in zijn boodschap van een democratische wereldorde, vrijheid van meningsuiting en ondernemerschap. Zijn pauzes zijn net lang genoeg, zijn zinnen exact afgemeten. Tussen de regels door geeft hij de politici van vandaag een tik op de vingers, en spoort hij jongeren aan zelf de handschoen op te pakken.

 

18:45     En in minder dan een half uur is het voorbij. Tweeduizend toeschouwers wurmen zich door de gangen naar buiten. Wij lopen achter de meute aan richting het metrostation, nog natrillend van de woorden van Obama.

 

21:00     Pit-stop in een Brusselse snackbar. Mijn collega-studenten geleerd hoe een ‘mitraillette’ (= typisch Brussels stokbrood met friet, salade, vlees en saus) te eten. Over een verlaten snelweg rijden we terug naar Maastricht.

 

22:15     Na Hanna en Hannes weer thuis afgezet te hebben, rijd ik door een uitgestorven Maastricht, mijn hoofd nog bij alle gebeurtenissen van vandaag. Zo bijzonder. Supervet.

 

Jimmy Bastings

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)