Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Groningse wetenschappers in verzet tegen Gmail

NEDERLAND. De Rijksuniversiteit Groningen wil de e-mail van alle wetenschappers en studenten bij Gmail onderbrengen. Onderzoekers zetten de hakken in het zand: ze vrezen dat het Amerikaanse bedrijf gevoelige informatie in handen krijgt.

De Groningse universiteit wil tonnen besparen door alle e-mail over te zetten, schrijft de Volkskrant vanochtend. Maar vier onderzoeksgroepen van de faculteit wiskunde en natuurwetenschappen eisen een alternatief. Ze zijn bang dat patenteerbaar onderzoek uitlekt, maar hebben ook meer algemene privacy bezwaren. Google analyseert op grote schaal mailgegevens om aan adverteerders te verkopen. Bovendien kan de Amerikaanse overheid bekijken wat er op de servers wordt bewaard.

Medewerkers die echt niet willen overstappen konden bezwaar aantekenen, schrijft de digitale Universiteitskrant van de RUG. Als ze ‘gegronde bezwaren’ hebben, mogen ze nog een jaar gebruik maken van de huidige servers. Ondertussen wordt er naar een alternatief gezocht.

De RUG is niet de enige onderwijsinstelling die voor Google kiest. Volgens de Volkskrant zijn elf hogescholen en universiteiten de afgelopen jaren al overgestapt. Zo schuilt achter @uu.nl (Universiteit Utrecht), @avans.nl (Hogeschool Avans) of @vu.nl (Vrije Universiteit Amsterdam) eigenlijk gmail.com.

HOP, Petra Vissers

 

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)