Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Maastrichtse masterstudenten zijn snel

MAASTRICHT. Voor het eerst geven de universiteiten inzicht in het studiesucces van hun masterstudenten: 40 procent is op tijd klaar, terwijl zo’n 15 procent de eindstreep zelfs binnen vijf jaar niet haalt. De Maastrichtse masterstudenten behoren tot de snelste afstudeerders.

De universitaire masteropleidingen waren tot nu toe een black box. De universiteiten maakten niet bekend hoeveel masterstudenten ze jaarlijks verwelkomden. Ook zeiden ze niet hoe snel masterstudenten hun diploma behaalden en hoeveel er afhaakten.

Deze maand kwamen ze daarvan terug. Want het Hoger Onderwijs Persbureau kreeg van het ministerie van Onderwijs de instroomcijfers van Nederlandse masteropleidingen en kon ruwe schattingen maken van het studiesucces per universiteit. Toen heeft universiteitenvereniging VSNU alsnog besloten meer informatie te verstrekken.

Eerst de eenjarige masteropleidingen. In Groningen, Utrecht en Maastricht slagen de meeste studenten: ongeveer 90 procent behaalt het diploma, al doen sommigen er vier of vijf jaar over. Aan andere universiteiten slaagt ongeveer 85 procent voor de eenjarige masters. Alleen de studenten van Twente blijven daarbij achter, met minder dan 80 procent geslaagden.

Bij de tweejarige masteropleidingen doet Twente het aanzienlijk beter: na vier jaar is 88 procent klaar. Alleen Wageningen en Maastricht overtreffen dit: zij leiden negen van de tien masterstudenten naar het diploma. Dat is een groot verschil met de Vrije Universiteit en Universiteit van Amsterdam, waar na vier jaar minder dan tachtig procent over de finish van de tweejarige masteropleiding komt.

Het studietempo is in de loop der jaren omhoog gegaan. Althans, in de eenjarige masteropleidingen. Van elke tien studenten die in september 2007 begonnen, behaalden er drie binnen één jaar hun masterdiploma. Dat steeg naar vier van de tien in 2011. Die uitschieter hing mogelijk samen met de dreiging van de langstudeerboete, want het cohort van september 2012 deed het weer wat kalmer aan.

Studenten van tweejarige opleidingen zijn juist iets langzamer gaan studeren, maar hun tempo lag altijd al hoger: ruim 40 procent is binnen twee jaar klaar en in eerdere jaren was dat zelfs 46 procent.

HOP, Bas Belleman

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

© HOP. Bron: VSNU.

Cijfers over studenten die in september startten, en niet op andere instroommomenten. Masterstudenten met hbo-diploma zijn buiten beschouwing gelaten.

TABEL GESLAAGDEN MASTERS NA DRIE JAAR UITLOOP

 

 

eenjarige opleidingen (2009)

tweejarige opleidingen (2008)

RU

85%

79%

UVA

85%

81%

LEI

84%

81%

UU

90%

83%

EUR

80%

84%

RUG

90%

84%

TiU

84%

84%

VU

82%

84%

Landelijk

85%

84%

TUE

 

85%

TUD

 

85%

UT

77%

86%

UM

89%

90%

WU

 

91%

 

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

© HOP. Bron: VSNU.

Cijfers over studenten die in september startten, en niet op andere instroommomenten. Masterstudenten met hbo-diploma zijn buiten beschouwing gelaten.

 

TABEL: GESLAAGDEN MASTERS NA ÉÉN JAAR UITLOOP

 

 

eenjarige opleiding (2011)

tweejarige opleiding (2010)

LEI

71%

62%

VU

74%

67%

TUD

 

69%

EUR

71%

70%

RUG

77%

71%

UVA

76%

72%

TUE

 

73%

Landelijk

76%

73%

UU

80%

74%

UT

69%

76%

TiU

72%

79%

WU

 

84%

RU

77%

84%

UM

85%

87%

 

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)