Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

UM-student jongerenvertegenwoordiger UNESCO

MAASTRICHT. De schakel tussen jongeren en grote instanties, dat is de rol die Esther van Duin (22), student cultuurwetenschappen aan de Universiteit Maastricht, het komende jaar als landelijke jongerenvertegenwoordiger voor UNESCO op zich gaat nemen. Samen met de Leidse student Frits Brouwer (21) werd Van Duin afgelopen dinsdag (25 maart) door de Nationale Jeugdraad gekozen.

Unesco is een organisatie van de Verenigde Naties, gericht op onder andere armoedebestrijding, duurzame ontwikkeling, onderwijs, cultuur en wetenschap. “Ik ga me het aankomende jaar vooral richten op cultuur.” zegt Van Duin. “De komende tijd ga ik bepalen hoe ik mijn beleid ga invullen en wat mijn speerpunten zullen worden, dus ik kan nog niet precies vertellen wat ik ga doen, maar het wordt mijn taak om de stem van jongeren tussen de 12 en 27 jaar op een hoger platform te laten horen.”

Door gastcolleges te geven op scholen, jongeren aan het denken te zetten en de dialoog aan te gaan, hoopt Van Duin input te verzamelen die ze door kan geven aan grote instanties, zoals de Nederlandse regering. “Cultuur wordt steeds belangrijker, want de wereld wordt steeds kleiner. Daarmee bedoel ik dat mensen meer dan ooit in aanraking komen met andere culturen door immigratie en bijvoorbeeld het internet. Zo komt iedereen bewust en onbewust in aanraking met cultuur. Juist de jongeren van nu die, tegenstelling tot oudere generaties, opgroeien in een multiculturele samenleving, hebben vaak een andere kijk op de samenleving.” De dialoog is volgens Van Duin snel aangegaan. “Een discussie over cultuur is heel makkelijk op gang te brengen door simpele vragen te stellen over iemands gangbare avondeten of de manier waarop thuis kerstmis gevierd wordt.”

Waarom Van Duin deze functie ambieerde? “Tijdens mijn bachelor cultuurwetenschappen ben ik me bewust geworden van het belang van cultuur. Naast het feit dat ik dat onderwerp heel interessant vind, vind ik het ook erg belangrijk dat jongeren gehoord worden. In deze functie worden deze twee elementen gecombineerd en maak je het hele proces, van schoolkind tot minister, mee. Je bent echt de schakel tussen jongeren en instanties.”

Haar jaar als jongerenvertegenwoordiger wordt druk. Van Duin: “Ik blijf ook gewoon studeren. Nu ben ik bezig met mijn bachelorthesis en na de zomer ga ik beginnen aan de premaster Bestuurskunde in Nijmegen. Natuurlijk wordt dat druk, maar ik heb er ontzettend veel zin in.”

Iris Becx

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)