Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Bruine sjaal

Na de bul

Tien jaar was zuslief toen het heerlijk avondje op 5 december voor haar veranderde in een bittere nacht. De pieten hadden een leuk spel bedacht: dobbelen. Had je geluk, dan kreeg je een pakje. Zus had niet zo veel geluk die avond. Beteuterd keek ze toe hoe wij complete poppenhuizen en legotreinen uit hun verpakkingen scheurden. Na lang wachten was het zover: zus baande zich een weg door het vrolijk gekleurd en gescheurd pakpapier op de grond.
Haar geluk bijna niet gelovend pakte ze haar cadeautje, peuterde voorzichtig het plakband los.. en…het was een bruine sjaal. Een pluizige. In tranen stormde ze de kamer uit.

Zeventien jaar later begrijp ik pas echt hoe ze zich voelde. Nog geen week geleden had ik een mooi glimmend pakje vast. Ik was er helemaal klaar voor om het uit te pakken. Tussenbaan opgezegd, kamer in Utrecht gezocht en gevonden. Ja, zelfs had ik al een blije column geschreven. Over een regenjas die uit kon. 
Het onwaarschijnlijke gebeurde: mijn contract werd ontbonden nog voor de inkt droog was. Foutje van de gemeente waarvoor ik een opdracht zou doen. De procedures voor het aannemen van extern personeel waren niet goed gevolgd. Oeps. 
Ik zou met plezier een zekere E. door het slijk halen hiervoor. Maar dat vind ik niet zo chique.

Ik schrijf gewoon een brief aan de goedheiligman. Met het vriendelijke verzoek hem in een zak te stoppen en in het ruim van een Boeing 777 MH 370 te deponeren. Dan zal hij ervaren hoe het is om je lot over te moeten laten aan de bekwaamheid én de intenties van een ander. Heb je geluk, eindig je met je voetjes in het zand. Heb je minder geluk, verdwijn je van de radar.

Mijn zus besefte dat blijven huilen geen zin had. In de kamer lagen immers nog meer pakjes te wachten. Ze pakte de dobbelsteen weer op en bleef gooien.
Dat ga ik ook doen. Tot ik zes gooi en het hele verdomde assortiment van Domino Express in handen heb.

Aline Fissette

Aline Fissette (24) rondde in juli 2012 haar master rechtspsychologie aan de Universiteit Maastricht af. Nu werkt ze parttime als onderzoeksassistent bij de vakgroep Rechtspsychologie. Voor Observant schrijft ze over het leven na de bul en de zoektocht naar een ‘echte’ baan.

 

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)