Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Sciencefictiontreinthriller met ballen

Sciencefictiontreinthriller met ballen

Film: Snowpiercer

Het verhaal: Het jaar 2031. Een experiment om de opwarming van de aarde te stoppen, is uitgelopen op een catastrofe. Een nieuwe ijstijd is aangebroken. De laatste overlevenden van de ramp bevinden zich aan boord van de Snowpiercer, een kolossale hogesnelheidstrein die non-stop rondjes over de bevroren aarde draait. Op de trein is een strikte klassenmaatschappij ontstaan: in de voorste wagons genieten de rijken van champagne en sushi, achterin worden de armen op gewelddadige wijze onderdrukt. Curtis (Chris Evans) pikt de situatie niet langer en broedt op een revolutie.

De opwindendste treinrit van je leven, want:

- De Zuid-Koreaan Bong Joon-ho is één van de interessantste filmmakers van de 21e eeuw. Quentin Tarantino is fan, en jij binnenkort ook, want Snowpiercer – Bongs eerste Engelstalige film – geeft Hollywood opnieuw het nakijken. Waar de Amerikaanse filmstudio’s tegenwoordig grossieren in sjablooncinema (of heb jij enig verschil gezien tussen het eerste en tweede deel van The Hunger Games?), levert Bong opnieuw een visueel verbluffend en uiterst origineel spektakelstuk af.

- Het grootste kijkplezier van Snowpiercer schuilt in het feit dat elke treinwagon een andere functie heeft. Wil de revolutie kans van slagen hebben, dan moeten de opstandelingen de locomotief zien te bereiken. Telkens als de rebellen een stalen deur naar een volgende compartiment openen, wacht hen een nieuwe verrassing. Verheug je op het bezoek aan het Arische klaslokaaltje.

- De androgyne Schotse actrice Tilda Swinton vertolkt een soort kruising tussen Margaret Thatcher en een fascistische kampbewaakster die het niet getroffen heeft met haar tandarts. En ja, dat is een aanbeveling.

Hier moet die vervloekte NS wel betrokken bij zijn, want:

- Laten we de politieke diepgang van Snowpiercer niet overdrijven. Veel verder dan wat simplistische marxistische gedachten rond de onhoudbaarheid van klassenverschillen raakt de analyse niet.

- In het ongeïnspireerde laatste kwartier neemt Bong zijn toevlucht tot een afschuwelijk lapmiddel: dialogen waarin de acteurs elkaar de plot van de film uitleggen.

Het salomonsoordeel: Als je David Fincher al kent, maar geen flauw idee hebt wie Bong Joon-ho is, dan dient daar dringend verandering in te komen: Snowpiercer is een originele sciencefictiontreinthriller met ballen.

Mark Vluggen

 

Check the full film programme here: Lumière

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)