Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Elf goede ideeën uit de Ridderzaal

Elf goede ideeën uit de Ridderzaal

Photographer:Fotograaf: Joey Roberts

Viewing party TEDx in aula Minderbroedersberg

MAASTRICHT. Voor aanvang van de TEDx viewing party, afgelopen maandagmiddag in de aula van de Minderbroedersberg, belt een van de organisatoren van studievereniging MSV Santé. “Er zijn maar vier studenten komen opdagen. We hebben de sprekers afgebeld. Komt u nog?”

Het is toetsweek. En mooi weer.

In de aula hangt een groot scherm met daarop een livestream uit de Ridderzaal in Den Haag waar op dat moment (voor de tweede keer) TEDxBinnenhof plaatsvindt. Global challenges, Dutch solutions. Dat is het motto van de in totaal elf pitches, bedoeld om slimme Nederlandse innovaties te tonen aan de wereld. Want niet alleen in Maastricht maar ook in andere studentensteden en in 43 Nederlandse ambassades wordt het evenement bekeken. Santé had sprekers uitgenodigd (en dus weer afgebeld) als aanvulling op de presentaties.

Eén pitch heet A lifetime of fresh air en wordt gehouden door Onno van Schayck, UM-hoogleraar preventieve geneeskunde. In zeven minuten vertelt Van Schayck in het Engels over zijn plannen om de gezondheid van de bewoners van sloppenwijken in Bangalore te verbeteren. En wel door de luchtkwaliteit in de krotwoningen aan te pakken. De studenten luisteren geboeid, terwijl een zakje winegums van hand tot hand gaat.

Ziekten als longkanker en COPD komen in sloppenwijken vaak voor, zegt Van Schayck. Vooral bij vrouwen en kinderen die een groot deel van de dag, vooral tijdens het koken, in de rook zitten. Samen met technici van de hogeschool Zuyd wil Van Schayck eenvoudige schoorsteentjes ontwerpen van 2 euro, die de gezondheidsschade moeten beperken. Die moeten in India worden gemaakt, omdat dit banen kan opleveren.

Na afloop klinkt een zacht applaus. “Ik vond het echt heel interessant”, zegt Judith Sprunken, een van de organisatoren. “Niet alleen het India-project, maar ook de voordrachten over energie die je uit de warmte van rioolwater of uit plantenwortels kan halen. Bijzonder creatieve ideeën allemaal.”

 

 

Wie het project wil steunen, kan dat doen via https://www.flintwave.com/project/time-to-clear-the-air

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

CAPTCHA Afbeelding
Enter the code shown above: