Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

UM-mail via Google of toch in eigen beheer

UM-mail via Google of toch in eigen beheer

Photographer:Fotograaf: Google

MAASTRICHT. Steeds meer Nederlandse universiteiten en hogescholen laten de e-mail van hun studenten en medewerkers via gmail lopen. Belangrijkste reden: kostenbesparing. De Universiteit Maastricht onderzoekt op dit moment of Google een optie is.

“De e-mailomgeving van de UM is aan vervanging toe”, zegt de directeur van ICTS, Jo Weijers. “Wij onderzoeken nu wat wijsheid is. Houden we het in eigen huis, of gaan we over naar Google of Microsoft. We letten op de kosten, de ervaringen van zusterinstellingen en laten uiteraard ook de beveiliging zwaar meewegen. Daar kun je niet omheen.” Weijers wijst erop dat het binnen de UM om drie groepen gaat: studenten, medewerkers en alumni. Het kan dat voor iedere groep een andere keuze wordt gemaakt. “Er zijn altijd kosten aan verbonden, maar als we in zee gaan met Microsoft of Google dan zijn die lager.”

De overgang naar gmail viel niet bij iedereen aan de Rijksuniversiteit Groningen in goede aarde, schreef de Volkskrant afgelopen week.  Bij de faculteit wiskunde en natuurwetenschappen is men bang dat hun data niet veilig zijn. De Amerikaanse inlichtingendiensten, zoals de NSA, kunnen immers met een beroep op de Patriot Act (antiterreurwet) op de servers van een Amerikaans bedrijf als Google en Microsoft. De RUG lost dit nu op, zo schreef de Volkskrant, door het mailverkeer van deze kleine groep voorlopig via de universitaire servers te laten lopen.

De contacten met Google  en Microsoft lopen via de landelijke ICT-organisatie voor hoger onderwijs, SURF. Die heeft een overeenkomst afgesloten waarin het Amerikaanse bedrijf  verzekert dat studenten en medewerkers geen advertenties op hun universitaire mail ontvangen, iets wat bij de normale gmail aan de orde van de dag is. Daarnaast heeft SURF met Google afspraken gemaakt op basis van het recent vastgestelde juridisch normenkader voor Cloud services in het hoger onderwijs.

In de loop van 2015 valt de beslissing aan de UM, aldus Weijers.

 

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)