Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Invoering BRON HO: geruisloos, op tijd en binnen begroting

Invoering BRON HO: geruisloos, op tijd en binnen begroting

Photographer:Fotograaf: archief

MAASTRICHT. Het is vlekkeloos verlopen, op tijd, binnen de begroting en met alleen eigen mensen. De invoering van een nieuw ICT-project gaat meer dan eens gepaard met een hoop ellende en gemopper, denk aan het beruchte MUSL-project in 2009. Deze keer wisten alleen direct betrokkenen van de Maastrichtse faculteiten en servicecentra dat er in het afgelopen anderhalf jaar BRON HO (Basis Register Onderwijs Hoger Onderwijs) werd ingevoerd.

Betere en snellere informatie-uitwisseling. Dat beoogt het landelijk systeem waarbij 56 hoger onderwijsinstellingen, DUO (Dienst Uitvoering Onderwijs) en Studielink zijn betrokken. De onderwijsnummers van studenten (voor Nederlanders het burgerservicenummer) zijn aan dit systeem toegevoegd, een verandering van gegevens – denk aan inschrijvingen en diploma’s - is direct bij alle betrokken partijen te zien.

“Het is voor de UM van cruciaal belang dat de gegevensuitwisseling over inschrijvingen en afgestudeerden goed verloopt. Op basis hiervan worden we immers gefinancierd door de minister”, leggen de drie hoofdverantwoordelijken, Marc Dolman (projectleider vanuit MUO), Ellen van der Aar (informatiemanager SSC) en Manon Wenmekers (afdelingshoofd binnen ICTS) van het project uit.

Het nieuwe systeem bespaart zowel de UM als de student werk. “Hij hoeft veel zaken niet meer in te voeren omdat het onderwijsnummer meteen linkt aan vooropleidingen en diploma’s. Wij hoeven die gegevens niet meer te checken.” Ander voordeel: de controllers van de faculteiten kunnen in de nabije toekomst met één blik zien hoeveel collegegeld ze mogen verwachten.

Het gaat om een ingewikkeld systeem. Op piekmomenten gaan er zo’n 40 duizend berichten over en weer, vertellen de drie. Waarom verliep dit ICT-project zo veel beter dan MUSL? “We hebben geleerd van MUSL,”, klinkt het. “We hebben gezien hoe belangrijk een goedwerkend systeem is. Is het niet goed, dan lijdt uiteindelijk het onderwijs eronder. BRON HO kreeg grote prioriteit van het college van bestuur en de stuurgroep. Wij wisten precies wat we moesten doen en konden dat op eigen kracht, zonder mensen van buiten. We hebben de laatste jaren veel kennis opgebouwd.”

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)