Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Gezond: salami die groene thee bevat

Gezond: salami die groene thee bevat

MAASTRICHT. Als alles goed gaat, ligt over twee jaar rauwe ham of gekookte worst in de supermarkt die verrijkt is met groente, fruit of groene thee. Zo hoopt de Europese Unie het risico op darmkanker te verkleinen. Revolutionair is dat de vleesindustrie meewerkt.  

Toxicoloog Theo de Kok loopt tegenwoordig de deur plat van de vleesverwerkende industrie in Europa, meestal innovatieve bedrijven waar “je zonder haarnetje niet binnenkomt”. Ja, De Kok – vleeseter - schrok van het nieuws dat veel vlees in de Nederlandse schappen niet veilig is. In de supermarkt let hij weliswaar op de samenstelling, maar hij heeft geen idee waar zijn biefstukje vandaan komt. “Grootgrutters als Jumbo en Lidl kopen vandaag de dag zorgvuldig in. Een van hen, ik weet niet welke, heeft vleesverwerkers zelfs aangespoord om contact op te nemen met de UM nadat men hoorde van het Pythome-project.”

Voor dit project, gecoördineerd door de UM, heeft de EU drie miljoen euro uitgetrokken. Het doel is om  de risico’s van rood vlees te beperken. Wat op de eerste plaats neerkomt op: minder nitriet toevoegen. Dat doet de industrie (niet de biologische slager) om het vlees te ‘pekelen’, bacteriën te bestrijden, en omwille van de rode kleur. De schaduwkant is bekend: nitriet stimuleert in combinatie met heemijzer – een mineraal in vlees - de vorming van kankerverwekkende processen in het maag-darmkanaal.

Tegelijk wordt het vlees verrijkt met extracten van groente, fruit en thee, juist omdat ze beschermen tegen de vorming van kanker. “Uit de inventarisatie van zeventig natuurlijke antioxidanten hebben we er zo’n vijftien geschikt bevonden. Die zijn bestand tegen verhitting, zijn smaakneutraal en acceptabel voor consumenten. Koffie-extract, heel gezond, associeert men niet met vlees. Dus dat viel af. Net zoals de blauwe bes, die het vlees blauw kleurde.”

Op dit moment is een vleesverwerker in Parma bezig met het verrijken van salami, gekookte worst en rauwe ham. “Volgende maand is die daarmee klaar en testen we het product op microbiologische veiligheid. Dan volgt een onderzoek in Maastricht met tachtig gezonde proefpersonen, die eerst de traditionele vleeswaren mee naar huis krijgen en daarna de producten volgens het nieuwe concept. We meten de hoeveelheid bioactieve én schadelijke stoffen (nitrosamines) in onder meer de ontlasting en we nemen darmweefsel af om de schade aan darmcellen te taxeren.”

Het aantal vleeseters dat overlijdt aan darmkanker is fors. “Als iedereen 100 gram minder rood vlees zou eten, scheelt dat in Europa 54 duizend kankergevallen per jaar. Al decennialang haalt de industrie deze getallen onderuit, nu werkt ze mee, en dat is op zich al revolutionair. De sector wil uit de verdomhoek en zijn imago oppoetsen. Het Pythome-project is mede bedoeld om de Europese vleesindustrie een zetje in de rug te geven.”

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)