Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

“Uit Spanje weggaan was heel moeilijk”

“Uit Spanje weggaan was heel moeilijk”

Photographer:Fotograaf: Joey Roberts

Kijk ik om me heen, sta ik midden in mijn leven (Loesje)

Achternaam: Degraeve * Voornamen: Pieter-Jan Michel Hilde Ton * 24 jaar * In het dagelijks leven: tweedejaars European Studies en presentator Breaking Maas * Geboren in: Brugge, België * Woonplaats: Maastricht * Burgerlijke staat: vrijgezel

Toen

Warm Brugge is een heel bijzondere stad om in op te groeien. Het is een soort bubbel. De meeste mensen blijven er hun hele leven. Het is er beschermd en mooi, maar absoluut niet saai. Ik heb er een warme jeugd gehad met mijn ouders – ik zie mijn stiefvader als mijn echte vader – stiefbroers en grootouders. Brugge voelt nog steeds als thuis. Ik probeer er iedere maand naar toe te gaan. Nijmegen, waar mijn ouders nu wonen, is ook heel vertrouwd, maar niet hetzelfde. Neef Ik was een vrij rustig kind. Een dromer, niet altijd met beide voeten op de grond. Maar ik speelde ook graag buiten. Hutten en zeepkisten bouwen met mijn neef op de omgebouwde boerderij waar mijn ouders vroeger woonden. We zijn gedeeltelijk samen opgegroeid en brachten veel tijd door aan de kust samen met mijn grootmoeder. We zijn heel close, zien elkaar als broers. Met mijn stiefbroers ben ik pas meer gaan optrekken toen we wat ouder waren en meer dezelfde interesses kregen. Kerstmis Het hoogtepunt van het jaar was altijd Kerstmis, daar kijk ik nog steeds naar uit. Het is een compleet Bourgondisch eettafereel, iedereen kleedt zich mooi, er worden cadeaus gegeven en ontvangen. We zijn meestal met een man of twaalf, dertien. De familie en eventuele liefdes. Ik heb nog nooit iemand meegenomen, dan zou het echt serieus moeten zijn. Spanje Ik heb op een blauwe maandag Chinees gestudeerd. Ik was altijd goed met talen en dacht: Chinees, dat is slim. Ik kwam er snel achter dat het niks voor mij was en ben geswitcht naar Spaans. Dat vond ik massa’s tof. Ik heb 2,5 jaar in Madrid gewoond. Daar werkte ik in een bar en later als leraar en tolk. Het was heel moeilijk om uit Spanje weg te gaan. Ik zat er op mijn plek, voelde me helemaal Spanjaard. Maar ik gebruik taal uiteindelijk liever als middel en niet als doel op zich, zoals bij het tolken. En ik wist: als ik iets wil veranderen, moet ik het doen nu ik nog jong ben.

 

Nu

Breaking Maas Via, via ben ik bij Breaking Maas (online nieuwsprogramma over studenten in Maastricht, red.) terecht gekomen. In het begin waren we met een klein team en deed ik van alles wat, nu focus ik me op het presenteren. Dat is ook wel het maximale wat ik kan doen, met alle andere dingen die ik er nog bij heb. Eigen bedrijf Met een paar mensen heb ik mijn eigen pr- en marketingbureau. We representeren creatief talent op allerlei vlakken. Zoiets bestond nog niet in Limburg. Het is iets totaal anders dan wat ik hiervoor heb gedaan of waarvoor ik word opgeleid, maar dat houdt me niet tegen. Ik geloof dat als je succesvol wilt zijn in je studie, je brede interesses moet hebben. Najagen Dromen zijn er om nagejaagd te worden. Ik ben graag bezig, hou niet zo van stilzitten. Dat is niet altijd zo geweest. Mijn broer is op zijn 22e gestorven aan leukemie. Toen heb ik een tijd stilgestaan. Vroeger begon ik wel om een leuk idee uit te voeren, maar ik was daar nogal veranderlijk in. Nu probeer ik standvastiger te zijn, dingen af te maken. Studie Ik probeer alle dingen in mijn leven te combineren en tijd over te houden voor een sociaal leven. Ik hou van eten, drinken en reizen met vrienden. Dat lukt aardig. Ik ben veel efficiënter gaan studeren. Vroeger besteedde ik meer uren aan mijn studie, maar was ik niet zo effectief.

 

Straks

Pelgrimstocht Ik wil nog veel reizen. Dit jaar ga ik met mijn ouders en broertje naar New York, daarna hoop ik een stuk van de pelgrimstocht naar Santiago de Compostella te lopen. Dat wil ik al een tijdje, ben er ook voor aan het trainen. Als het er deze zomer niet van komt, dan zeker volgend jaar. Wandelend beleef je een plaats veel beter, de omgeving is fantastisch mooi en het is een goede wijnstreek. Ik kijk uit naar de ontmoetingen onderweg: iedereen heeft zijn eigen motivatie om die tocht te lopen. Diplomaat Het fijne aan European Studies vind ik dat het vrij breed is en dat je redelijk vrijgelaten wordt in je keuzes voor bijvoorbeeld het onderwerp van je paper. Je kunt daarna nog alle kanten op. Ik kan me inbeelden dat ik verder ga in het ondernemerschap. Maar diplomatie en werken op ambassades trekt me ook. Gezin Voorlopig ben ik niet bezig met het krijgen van een gezin. Maar zoiets is moeilijk in te schatten. Ik denk dat belangrijke relaties vooraan moeten staan in je leven, maar dat je geluk er niet afhankelijk van moet zijn. Sowieso moet je eerst gelukkig met jezelf zijn, voordat je iemand anders gelukkig kan maken.

 

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)