Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Verder kijken dan je neus lang is

Verder kijken dan je neus lang is

Wie: Carla Haelermans, universitair docent Top Institute for Evidence Based Education Research (TIER)

Kunst: werk van M.C. Escher

Doel: masterstudenten Teachers Academy, eigenlijk alle studenten

Vroeger hing een werk van de grafisch kunstenaar M. C. Escher, Klimmen en Dalen, aan het plafond bij haar tandarts. Dat leidde af en maakte het tandartsbezoek een stuk draaglijker. “Die trappen beginnen overal en nergens”, vertelt Carla Haelermans. “Eigenlijk kan het niet, maar je blijft geïntrigeerd kijken en je afvragen waar die trap nu begint. Vanuit het ene perspectief zie je het begin, maar neem je een ander perspectief, dan stuit je op een muur.” Iets soortgelijks gebeurt bij Dag en Nacht waar vogels over een rivier vliegen. “Wat zie je hier: witte vogels die naar rechts vliegen of zwarte vogels die naar links vliegen? Zie je daar landbouwgronden of zijn het toch vogels die wat lager vliegen? Je kunt eruit halen wat je er in wilt zien.”

De kunstwerken van Escher laten volgens Haelermans zien waar het in de wetenschap om gaat. “Verder kijken dan je neus lang is, niet direct alles geloven wat je ziet, en niet alvast gaan invullen wat je denkt te zullen gaan zien. Escher toont dat er meerdere waarheden zijn en dat die soms heel dicht bij elkaar liggen. Wetenschap heeft alles te maken met een open en onafhankelijke manier van onderzoeken. Laat jezelf verrassen.”

De meeste van haar studenten zijn professionals uit het onderwijs die terugkomen naar de universiteit voor een masteropleiding. “Mensen met vaak jarenlange ervaring voor de klas en in het onderwijs. Heel veel zaken zijn voor hen gesneden koek. Juist dan is het lastig om vooronderstellingen en aannames los te laten. Zij leren bij ons niet alleen statistiek en onderwijskundige theorieën; zij leren op de eerste plaats om met open blik te kijken, en met een open houding op onderzoek uit te gaan. Ze gaan de diepte in, maar moeten ook een helicopterview ontwikkelen. Zo ontdek je zaken die je op het eerste gezicht niet zou verwachten.”

 

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)