Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Hoe herken je een depressie?

Huisartsen krijgen hulp bij het beoordelen van psychische zorg

MAASTRICHT. Het is tegenwoordig de huisarts die moet inschatten welke psychische zorg iemand nodig heeft. En dat valt niet mee. Wat helpt, is dat patiënten eerst een uitgebreide vragenlijst op internet invullen. Daarin geven sommigen zelfs meer prijs dan ze in een persoonlijk gesprek zouden doen.

De rol van de huisarts als poortwachter wordt steeds groter. Bij psychische klachten bepaalt de huisarts sinds januari wie hijzelf kan behandelen, wie naar de psycholoog moet (generalistische basis-ggz) en wie een complexe behandeling (gespecialiseerde ggz) nodig heeft. Huisartsen hebben daar moeite mee, zegt de Maastrichtse huisartsgeneeskundige Mark Spigt. “Een op de drie patiënten wordt verkeerd doorverwezen en zwerft een paar maanden lang van de ene naar de andere zorgverlener. Dat kost tijd en geld en daar is niemand mee gebaat.” 

Daarom heeft zorginstelling Telepsy een hulpmiddel ontwikkeld: een uitgebreide, digitale vragenlijst voor patiënten. De antwoorden, eventueel aangevuld met een telefoongesprek met de patiënt, worden door Telepsy geanalyseerd en binnen een week in de vorm van een advies teruggestuurd naar de huisarts.

“Die blijkt zeer tevreden hierover en vindt dat hij op deze manier veel meer inzicht krijgt in de problemen van de patiënt,” zegt Spigt, die Maastrichts evaluatieonderzoek naar deze vorm van diagnostiek leidt. De uitkomsten van de vragenlijsten blijken in de meeste gevallen te verschillen van het eigen oordeel van de huisarts, maar toch accepteert die het advies. “Het valt niet mee om een specifieke persoonlijkheidsstoornis op te sporen, of een alcoholverslaving. Over taboe-onderwerpen praten patiënten trouwens makkelijker tegen een computer dan tegen een zorgverlener.”

Inmiddels zijn zevenduizend patiënten via de digitale vragenlijst doorverwezen. Het aantal patiënten dat op een verkeerde plek terechtkomt, is volgens Telepsy gehalveerd. “Binnenkort starten we met een studie waarin we de digitale diagnoses vergelijken met een uitgebreid interview door een psycholoog. En dan kun je pas iets zeggen over de validiteit van de vragenlijsten.”

e-Diagnostiek voor huisartsen is overigens niet van gisteren, zegt Spigt. “In 2010 hebben we samen met de Stichting Gezondheidscentra Eindhoven een soortgelijk digitaal systeem ontwikkeld om psychische klachten makkelijker te herkennen. Toen was er nog helemaal geen sprake van basis en gespecialiseerde ggz.”

 

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)