Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

River Cola

River Cola

Photographer:Fotograaf: Simone Golob

“Heeft u een eurootje over?”, vraagt de zwerver.

Hij heeft een afgedragen Puma-trui en versleten gympen aan, zijn ogen zijn felblauw.

Ik schud mijn hoofd en probeer verder te lopen.

“Een eurootje maar mevrouw, dan kan ik vanavond warm slapen”, zegt hij.

“Sorry”, zeg ik, “ik heb geen kleingeld”.

“Maakt niet uit, een fijne dag verder mevrouw!”, zegt de zwerver vrolijk en zwaait mij na. Ik voel me bekeken en loop snel door. Hij gaat verder met zijn blokfluitversie van ‘twinkel, twinkel kleine ster’ en ik loop de supermarkt in. In mijn zak branden de twee muntjes van vijftig cent die ik stiekem wél heb.

In de supermarkt laat de zwerver me niet los. Ik voel me schuldig. Zelfs met mijn schamele vermogen als student leid ik nog een vrij luxe leven. Ik verdwaal in het landschap van pindakaas en hagelslag. A-merken, huismerken, euroshopper. Ik heb aangeboden om voor een vriendin boodschappen te doen en ze heeft me op het hart gedrukt dat ze alleen ‘echte’ cola wil. Ik wist meteen wat ze bedoelde, want ook ik kies liever voor producten van een A-merk. Al weet ik beter, toch lijkt een hogere prijs en mooiere verpakking iets lekkerder, echter en beter te smaken.

Ik stop voor het schap met frisdrank en opeens krijg ik een idee: de zwerver lust vast ook wel een blikje cola. Nadat ik de fles Coca-Cola voor mijn vriendin in mijn mandje heb gezet, pak ik een blikje River cola. Er valt een last van mijn schouders. Opgewekt betaal ik bij de kassa en loop naar buiten. Daar staat de zwerver nog steeds te spelen op zijn blokfluit. Met mijn breedste glimlach geef ik hem het blikje en ik vraag mezelf vol trots af of ik nu een ‘barmhartige samaritaan’ ben. Hij stopt met spelen en neemt het blikje zonder iets te zeggen aan.

Terwijl ik mijn fiets van het slot haal, vliegt er een object rakelings langs mijn hoofd. Ik zie een blikje River cola op straat uit elkaar spatten en achter mij hoor ik: “Ik  mot die neptroep niet!”

AMoraal

 

 

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)