Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

“Nieuw onderzoeksbeleid altijd sigaar uit eigen doos”

“Nieuw onderzoeksbeleid altijd sigaar uit eigen doos”

Photographer:Fotograaf: archief

Nederlands onderzoekssysteem is goed, wel kritiek op NWO

MAASTRICHT.Als het aan de Universiteit Maastricht ligt, blijft het Nederlandse onderzoekslandschap ongeveer zoals het nu is. Met een vaste overheidsfinanciering en liefst geen nieuw topsectorenbeleid.

Dat bezwoer bestuursvoorzitter Martin Paul de universiteitsraad tijdens diens jongste vergadering. Een beetje prematuur was de bespreking wel: de Nederlandse wetenschappelijke wereld wacht op dit moment de uitkomsten af van een interdepartementaal beleidsonderzoek (IBO) naar de structuur van het ‘wetenschapssysteem’ in ons land. Dat zijn dus de universiteiten, de KNAW, NWO en alle instituten die daaraan hangen. De studie van de IBO-werkgroep wordt vervolgens verwerkt in de komende wetenschapsnota van het kabinet. Het gaat, zo blijkt uit de opdracht, om vragen als: “Komen de onderzoeksmiddelen bij de juiste onderzoekers, kiezen de onderzoekers voor de juiste onderzoeksvragen, hebben de onderzoeksresultaten de maximale impact op maatschappij, onderwijs en wetenschap zelf?”

Vragen die tot revolutionaire antwoorden zouden kunnen leiden, maar volgens Paul is dat niet waar de werkgroep aan denkt. “We verwachten geen belangrijke veranderingen in het systeem.” Paul schetste de inbreng die vanuit Maastricht is geleverd, met als belangrijkste uitgangspunt dat een uitstekend functionerend systeem niet om zeep moet worden geholpen door goedbedoelde ingrepen. “In Duitsland noemen we dat Verschlimmbesserung.”

Een voorbeeld: “Alle universiteiten scoren hoog in de internationale lijsten. Dan moet je er niet een of twee uitpikken en daar een Harvard van willen maken. Dat betekent namelijk dat de rest veroordeeld is tot middelmatigheid.”

Laat ook de vaste financiering door de overheid intact, zei hij. “Dat geld wordt efficiënt gebruikt, de VSNU heeft uitgezocht dat 75 procent wordt ingezet om geld van buiten te matchen. Een topsectorenbeleid dat het geld flexibel verdeelt, is geen goed idee.”

Op nieuwe ideeën, of het nu over topsectoren gaat of wat dan ook, zit hij überhaupt niet te wachten. “Als men in Duitsland of Scandinavië nieuw beleid wil, komt er extra geld mee. Hier is het altijd een sigaar uit eigen doos.”

De U-raad plaatste kanttekeningen bij de rol van NWO als verdeler van onderzoeksgeld. Arjan Blokland (wetenschappelijk personeel): “Slecht 10 procent van de aanvragen heeft succes. En het kost wel veel tijd en geld om ze in te dienen.”

Dat mag zo zijn, vindt het college, maar toch is er naast de vaste onderzoeksfinanciering een instantie nodig die geld verdeelt op basis van verdiensten, in competitie. Of NWO in de huidige vorm dat moet doen, is vraag twee. Rector Soete toonde zich uiterst kritisch: “NWO heeft ook eigen onderzoeksinstituten. Dat is raar als je tevens onderzoeksgeld verdeelt.”

En een ander punt van kritiek: “Er is een sterk verband tussen lidmaatschap van een NWO-commissie en een gunstige uitkomst van een aanvraag: jouw universiteit scoort dan beter.”

Martin Paul: “Dat betekent dat er meer mensen van de UM lid van een afdeling moeten worden.” Hij vermeldde niet dat dit al decennialang door opeenvolgende Maastrichtse bestuurders wordt gepropageerd, met weinig succes dus. De UM scoort hoe dan ook onder het gemiddelde als het om NWO-toewijzingen gaat, maar alleen maar somber is het beeld nu ook weer niet. Aanvragen bij Europese onderzoeksfondsen lopen veel voorspoediger. “Daar scoren we beter dan de andere universiteiten”, meldde Soete.

 

 

 

 

 

 

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)