Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

“Geen economische groei? Let’s chill”

“Geen economische groei? Let’s chill”

Schumanlezing door de Tsjechische econoom Sedláček

MAASTRICHT. De Europese integratie is buitengewoon geslaagd, al vraagt de Tsjechische econoom Tomáš Sedláček (1977)  zich af of Europa niet meer is dan de som van haar economieën. Dat doet hij begin mei in de Schumanlezing getiteld The European (R)evolution.

De eigenzinninge Sedláček, economisch adviseur van voormalig president Václav Havel, maakte naam met zijn bestseller The Economics of Good and Evil (2009) waarin hij het vakgebied van de economie door een originele bril bekijkt: niet als een waardenvrije, wiskundige wetenschap maar als een cultureel fenomeen. Economie is niet los te zien van onze beschaving, onze cultuur. “Zelfs het meest doorwrochte wiskundige model is welbeschouwd een verhaal, een parabel, een poging om de wereld waarin wij leven op een rationele manier te doorgronden.”

Sedláček zoekt de ziel van de economie in mythen, religie, theologie, psychologie, literatuur en film. Het Gilgamesj-epos komt voorbij, het Oude Testament, Descartes, maar net zo makkelijk Pink Floyd of The Fight Club.

Economische groei ziet hij als een “fetish”. In een uitzending van actualiteitenprogramma Tegenlicht illustreerde hij dat vorig jaar aan de hand van Japan. “Daar ontbrak het decennialang aan economische groei. Eén theorie was dat dat kwam door de golden ceiling. De Japanners hadden allemaal al een iPod bij wijze van spreken en hoefden niet drie van die dingen. Wat mij interesseert: waarom is geen groei slecht nieuws? Het lijkt mij eigenlijk een halleluja-moment. Iedereen heeft alles al, dus relax! Let’s chill! Kijk ondertussen hoe je de zorg voor de zieken en de armen kunt verbeteren. Misschien kun je voor de wezen en de weduwen nog wat extra’s doen. Maar nee hoor, iedereen vindt dat we een probleem hebben.”

In de Schumanlezing vergelijkt hij het idee van Europese integratie met ‘make trade, not war’, afgeleid van het jaren-zestig-motto: ‘make love, not war’. De slogan is verwezenlijkt, zegt de Tsjech. Wat ooit het strijdtoneel was van bloedige gevechten, is nu een vredig gebied. De Europese integratie is in die zin een enorme stap vooruit. Toch vraagt Sedláček zich in de lezing af of de integratie niet meer moet behelzen dan een economische exercitie.

 

 

De Schumanlezing – in het Engels - vindt plaats op woensdag 7 mei (20.00 uur) in de Collegezaal, Tongersestraat 53

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)