Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Buitenmuur Fort Willem gerestaureerd

Buitenmuur Fort Willem gerestaureerd

Photographer:Fotograaf: Loraine Bodewes

MAASTRICHT. De buitenmuur is gerestaureerd, de ingang opgeknapt. Nog wat stenen voegen en lampjes indraaien en dan is de eerste fase van een groot onderhoud aan Fort Koning Willem I, de sociëteit van studentenvereniging Tragos, voltooid. “Eens in de twintig jaar moet dat gebeuren”, vertelt voorzitter Thomas Lock. “Daar zetten we ieder jaar geld voor opzij. De mergelstenen bijvoorbeeld brokkelen na verloop van tijd af. Ze zijn gerestaureerd en het mos is er afgehaald. Nu zien ze er iets te nieuw uit, maar met wat regenbuien erover heen zijn ze weer als vanouds.”

In september gaan fase twee en drie van start. Deel twee is het opknappen van de kazematten achter het pand, de gangen die vroeger werden gebruikt om tijdens een belegering van de stad de vijand ondergronds te benaderen en onschadelijk te maken. Ook hier worden de muren gerestaureerd. “Daar gaan we niet veel van merken, want daar komen we vrijwel nooit.”

Het derde deel van de verbouwing speelt zich binnen af. De sociëteit krijgt een nieuw klimaatsysteem. “Het is echt een oud fort, er zijn geen ramen. Dan kan het vochtig worden en je wilt niet dat er schimmel ontstaat. Het is een duurzaam systeem, waarbij warmte teruggewonnen wordt, dus het is ook een kostenbesparing voor ons.”

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)