Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

3200 km dwars door Australië

3200 km dwars door Australië

Film: Tracks

Het verhaal: Robyn Davidson (Mia Wasikowska) maakte in de jaren zeventig met vier dromedarissen en haar hond Diggity een gevaarlijke trektocht dwars door de Australische woestijn, van Alice Springs via Ayers Rock naar de Indische Oceaan, een totale afstand van 3200 kilometer. Onderweg krijgt ze met enige regelmaat gezelschap van Rick Smolan (Adam Driver), een goedmoedige, maar ook nogal irritante jonge fotograaf die in opdracht van National Geographic haar reis documenteert.

Een machtige reis, want:

- Een twintiger die zich afkeert van de maatschappij en aan een eenzame tocht door de onherbergzame natuur begint? Ja, het verhaal doet inderdaad sterk denken aan Into the wild, de filmhuishit van Sean Penn over Christopher McCandless, die de westerse beschaving de rug toekeerde en aan een lange trektocht door Alaska begon. Maar Davidson is geen McCandless, de Australische woestijn is niet Alaska en Tracks is eigen genoeg om zich aan het ‘Into the wild, maar dan in Australië’-stempel te ontworstelen.

- Regisseur John Curran kiest voor een lekker loom tempo dat je onderdompelt in de hitte van de Australische outback.

- Nog een voordeel van Australië boven Alaska: het kampvuurgejodel van Eddie Vedder blijft achterwege.

- Meer dan twintig jaar geleden waren er al plannen voor de verfilming van Davidsons memoires. Julia Roberts werd gecast voor de rol van Davidson, maar met de Australische actrice Mia Wasikowska heeft Tracks zijn ideale hoofdrolspeelster gekregen.

- Dookie, Bub, Zelly en de kleine Goliath zullen na afloop ook jouw hart veroverd hebben: nooit geweten dat dromedarissen zo’n expressieve beesten zijn.

- Mocht je deze zomer van plan zijn door Australië te gaan trekken, dan weet je dankzij Tracks in ieder geval hoe je moet handelen indien een bronstige dromedaris schuimbekkend jouw kant op komt stormen. Handig!

Liever de Vierdaagse van Nijmegen, want:

- De flashbacks naar traumatische gebeurtenissen uit Davidsons kindertijd dienen haar voettocht van een psychologische motivatie te voorzien, maar ze halen het ritme uit de film en hadden gerust achterwege mogen blijven.

Het salomonsoordeel: Een onsentimenteel verslag van een trektocht door een oogverblindend mooi, maar ook dor en meedogenloos landschap.

Mark Vluggen

 

Check the full film programme here: Lumière

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)