Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Duitsland

Duitsland

Photographer:Fotograaf: Simone Golob

In Duitsland is alles beter behalve de Duitsers zelf, daar was ik van overtuigd. Duitsers zijn strebers die de UB bezetten en altijd de hoogste cijfers halen. Duitsers lopen bij de eerste zonnestralen in een korte broek en ze weigeren Nederlands te praten. In alle jaren dat ik nu in Maastricht studeer heb ik nog nooit vriendschap gesloten met een Duitser en ik wist zeker dat dit aan de Duitsers zelf lag. Want: Duitsers zijn onvriendelijk en afstandelijk.

De schok was dan ook groot toen mijn vriend half Duits bleek te zijn. Afgelopen weekend reden we in vijf uur naar Duitsland om kennis te maken met de Duitse tak van zijn familie. We kwamen aan bij een soort peperkoekhuis en werden begroet door een grote, stevige Duitse oom. We werden met koffie en gebak in een buitenhuisje geparkeerd. Het huisje vulde zich langzaam met familieleden en sigarettenrook. Toen iedereen een beetje was bijgepraat werd het tijd voor iets sterkers. Uit het rookgordijn doemde de Duitse oom op.

“Bier?”, vroeg hij.

“Ja”, zei ik in mijn beste Duits.

De koffie verdween van tafel en ik kreeg een grote fles bier. Ondertussen werd de barbecue aangestoken. Dit doen ze in Duitsland anders. Ik was gewend aan verbrand vlees dat van binnen nog rauw is en uitgedroogd stokbrood met pindasaus. Hier kwam de Duitse oom aanzetten met een gigantische schaal met worsten van een halve meter, karbonades en vleesspiezen. Ook maakte ik kennis met de spekfakkels, gekruid spek op een stok. Brood is bijzaak en waar je in Nederland met vrolijke servetjes probeert zo schoon mogelijk te blijven, lik je in Duitsland gewoon je vingers af.

Nog voordat de spekfakkels op tafel kwamen werd het tijd voor iets sterkers. De oom kwam met verschillende soorten kruidenbitter en zelfgestookte schnaps aan. In Nederland nip je voorzichtig met getuite lippen aan het borrelglaasje, in Duitsland sla je het in een keer achterover. In Nederland word je teut, in Duitsland dronken.

In Nederland neem je afscheid door drie keer een zoengeluid te maken, in Duitsland krijg je innige knuffels en vette spekfakkelzoenen.

In Duitsland is alles beter.

 

AMoraal

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)