Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

C

C

Medewerkerscolumn

De weg naar de jaarlijkse 4-meilezing in de Sint Jan is deze koopzondag geplaveid met streetdancers, ouderwetse paard en wagens, majorettes, shopaholics en terraszonaanbidders. Natuurlijk weet Maastricht hoe het haar doden behoort te herdenken, maar zaken gaan nu eenmaal voor het meisje. De struikelsteentjes komen later wel aan de beurt, als de buikjes zijn volgevreten en gedronken, en de bags zijn volgepropt met nog meer kleren die net de eerste stap op weg naar de kringloop hebben gezet. Kort voor de getuigenis van Micha Gelber, één van de overlevenden van Bergen-Belsen, in de Sint Jan, valt mijn blik op een stel dat waarschijnlijk niet beseft dat de ruimte die het voor zijn liefdesspel heeft uitgekozen ooit door iemand met de naam Vagevuur is gedoopt.

Later die dag begeleid ik samen met Fred Grünfeld (hoofddocent internationale betrekkingen en degene die het struikelsteentjesproject – voor iedere gedeporteerde een steentje in de stoep - naar Maastricht haalde) onze Studium Generale-gast Gelber naar het Herdenkingsplein, waar zich een onwaarschijnlijk bizar schouwspel voltrekt dat het midden houdt tussen de ernst van het denken aan wat gebeurd is in 1940-1945 en datgene waar Maastricht in excelleert: de folklore. Ik verbaas me al jaren over het aantal kransen dat er op de Dam gelegd wordt. Hier moet men gedacht hebben: weliswaar zijn ze in Amsterdam beter in voetballen, maar wat kransleggen betreft zijn wij landskampioen seizoen 2013-2014. De verkenners, het koor, de politie, de brandweer, de harmonie, oud Q-Parkdirecteur, de consul van Duitsland, de Kachelpiepers, good old Jan Hoen in gezelschap van twee pruikendragers uit zijn Regiment, de Staar (of je je daar ook aan kunt laten opereren?)…. Fred en ondergetekende wisselen blikken en woorden van beschaamdheid jegens onze gast uit. Een omstander met een gladgeschoren schedel spuwt vuur uit zijn ogen. Hij ergert zich duidelijk aan mijn commentaar. “Doe normaal man”, klinkt het met onverholen woede. Als vervolgens zelfs namens MVV een krans wordt gelegd (voor Roda?) kies ik het hazenpad.

Ik vrees dat zodra iemand in WO3 van zijn of haar burgervader de opdracht krijgt mijn persoonskaart te lichten hij of zij er met veel leedvermaak met een dikke zwarte pen een grote letter C op zal zetten: de C van Columnist of van Clown?

Jacques Reiners, hoofd Studium Generale

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)