Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

“Ik was de kleinste van de klas, maar had een grote mond"

“Ik was de kleinste van de klas, maar had een grote mond"

Photographer:Fotograaf: Loraine Bodewes

Kijk ik om me heen, sta ik midden in mijn leven (Loesje)

Achternaam: Kolenburg * Voornamen: Leon Maria Johannes * 49 jaar * In het dagelijks leven: lokaal ondersteuner FHML, eigenaar massagepraktijk * Woonplaats: Maastricht * Geboren in Maastricht * Burgerlijke staat: vriendin Sandra

TOEN
Groenteboer Ik wilde vroeger groenteboer worden. Mijn oom verkocht groente en fruit op de markt in Leiden en als kind ging ik er, vanuit Heugemerveld, elke vakantie naartoe. Ik werkte mee, hield van de vrijheid. Nog steeds. Alles wat ik doe, doe ik min of meer op mijn eigen manier. Ik houd er niet van om in een keurslijf te worden gedrukt, zo van ‘je moet om negen uur ‘s ochtends binnen zijn’. Ik wil niet elke dag hetzelfde.

Kleinste Op school spookte ik van alles uit: flauwekul maken, niet opletten, de leraar voor de gek houden. Ik werd wekelijks uit de les gestuurd. Ik was de kleinste van de klas, maar had een grote mond. Compensatie, denk ik.
Omdat ik groenteboer wilde worden, had ik het middenstandsdiploma nodig. Ik was negentien toen ik klaar was met de middelbare detailhandelschool, en dacht: ‘Is dit het?’ Ik wilde meer, iets met bedrijfskunde. De HEAO lag voor de hand, maar omdat die bekend stond als lastig en ik geen kei in leren was, ging ik naar de HTS, de hogere technische school. Het was pittig, het tempo lag hoog. Informatica was een van de vele vakken, ik vond het erg leuk. Het is mijn werk geworden.

Wielrennen We keken altijd sport thuis – voetbal, wielrennen, schaatsen, boksen. Mijn vader hield vooral van voetbal. Ik heb het geprobeerd als kind, maar na een gescheurde enkelband en vier weken gips heb ik het opgegeven. Rond mijn zestiende ging ik wielrennen. Van mijn moeder kreeg ik een Peugeot. Ik trainde vijf keer per week bij een wielrenclub in Heer en dat heb ik zeker zes jaar gedaan. Ik heb er veel voor gelaten. Heel veel vrienden had ik niet, ik was ook geen staptype, ik was altijd aan het werken, fietsen of studeren. Ik ben gestopt omdat ik simpelweg niet goed genoeg was. Het houdt een keer op. Ik ben overgestapt op triatlon en haalde daarna mijn sportmassagediploma. Via Harm Kuipers – hij was sportarts, ik kende hem van de universiteit – kwam ik in de wielrennerij terecht. Ik heb jarenlang de jongens van het Parkhotel Cycling Team verzorgd. Dit jaar heb ik de overstap gemaakt naar de opleidingsploeg van Belkin. Ik ga mee op trainingskampen en wedstrijden. Ik zorg dat er op tijd eten is, dat iedereen te drinken heeft, ik regel huishoudelijke zaken in het hotel, verzorg verwondingen en masseer elke dag.

Spanje Ik kom al meer dan veertig jaar in Spanje. Mijn vader had de hele maand juli vrij en dan vertrokken we met het gezin met de caravan naar het zuiden. Ik kom er nog steeds. Ik houd van het land. Mensen zijn er niet zo gejaagd, het leven is gemoedelijker, het klimaat is goed. In de buurt van Barcelona heb ik een eigen stacaravan. Na de HTS heb ik er een half jaar rondgereisd, geprobeerd werk te vinden, het was mijn droom. Het is ook mijn beste beslissing ooit, ook al is het niets geworden. Ik wilde het en heb het in ieder geval geprobeerd.

 

NU

Kinderen Sandra kende ik al voordat we tweeënhalf jaar geleden een relatie kregen. We wonen niet samen, dat komt misschien nog wel. Op sommige punten zijn we heel verschillend. Ik ben redelijk netjes, maar er ligt altijd wel wat troep op tafel. Sandra wil dat ik het liefst al die rotzooi opruim. Zij maakt zich druk om alles, bijna lachwekkend. Vier maanden voor de Kerst gaat zij druk doen over het kerstdiner. Ik vind: problemen moet je oplossen als ze zich aandienen. Kinderen zullen er niet komen, daar heb ik me bij neergelegd. Na je vijftigste houdt het toch wel op. Ik had ze graag gehad, maar ik ben nooit de juiste persoon tegengekomen met wie het klikte.

Bureaucratie Ik ben blij met mijn baan, maar stoor me aan de groeiende bureaucratie aan de UM. Je moet al bijna een handtekening vragen als je naar het toilet wilt. Al die rompslomp en Europese aanbestedingen zorgen niet voor meer plezier. Integendeel. Ik sprak laatst iemand die met twee collega’s naar een congres was gegaan in het buitenland. Ze waren gezamenlijk naar de vluchthaven gereden, maar het parkeergeld kregen ze niet vergoed. Ze hadden met de taxi moeten gaan.

Control freak Ik vind het prettig om alles onder controle te hebben, maar dat lukt nooit helemaal. Ik ben laatst een paar dagen weggeweest en bij terugkomst op het werk was er een storing met de printer. Ik heb geprobeerd dat ding te maken, maar kwam er niet bij, het papier hing vast. Dat frustreert, terwijl ik weet dat ik niet alles in de hand heb.

 

STRAKS

Hemelpoort Ik ben gelukkig. Ik heb een goede gezondheid, een vriendin, een baan, een huis. Ik hoop wel ooit nog een grote prijs te winnen waarmee ik een tweede huis in Spanje kan kopen. Ik heb geen grote dingen die ik nog wil doen voordat ik sterf. Ik vind dat je verkeerd hebt geleefd als je met een waslijst aan wensen aan de poort bij Petrus staat. Ik heb wel ambities, ik wil graag de profs gaan verzorgen, toch het hoogst haalbare.

Ouder worden Ik ben geen planner. Natuurlijk moet ik mijn werk bij de wielrenclub inplannen, zodat ik weet wanneer ik vrij moet nemen van de UM, maar voor de rest wil ik alles zoveel mogelijk open laten. Ik wil niet weten wat ik over twee of drie jaar doe. Ik ben ook niet bang om ouder te worden. Hoewel… ik zou het erg vinden om fysiek minder te kunnen. Tegelijkertijd zorg ik nu goed voor mijn lichaam. Hopelijk gaat het nog lang mee.

 

 

 

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)