Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

De verwondering van een kind

De verwondering van een kind

Tussen kunst en wetenschap

Wie: Trudy van der Weijden, hoogleraar implementatie van richtlijnen in de geneeskunde bij huisartsgeneeskunde

Beeld: Cloud Gate, Anish Kapoor

Voor wie: alle studenten

Hoogleraar Trudy van der Weijden zag Cloud Gate – in de volksmond The Bean genoemd, vanwege de kidneyboon-achtige vorm – bijna bij toeval tijdens een congres in Chicago. “Iemand vertelde me dat we er maar een paar straten van het plein waar het staat af zaten, dat wist ik helemaal niet. Toen ben ik er in de pauze meteen naar toe gelopen.” Van der Weijden kende het werk van Anish Kapoor al via haar man, die zelf ook beeldhouwer is. “Hij is een fan en zo ben ik het ook geworden.”

Het was een indrukwekkende ervaring. “Ik had er foto’s van gezien, maar erbij staan is echt een beleving. Alleen al door de afmeting. Het is immens groot en zwaar (10x20x13 meter en 99,9 ton, red.), maar dat laatste zie je niet. Het is net alsof het zweeft.” Als je onder het beeld staat, kun je het gat zien wat van onder tot boven loopt. “Kapoor noemt dat de navel. Het is een groot spiegelpaleis, je ziet jezelf, de lucht, de wolkenkrabbers. Er zit een soort oneindigheid in.”

Zo’n gat is kenmerkend voor zijn werk. “Klassieke beeldhouwers kappen steen weg om wat uiteindelijk het beeld wordt, maar Kapoor maakt een heel mooi gat en dat is dan het beeld.” Ook typerend zijn de aaibare ronde vormen van het beeld, het spelen met wat echt is en wat een weerspiegeling, en de combinatie van aarde en lucht (beide worden gereflecteerd).

Wat Van der Weijden vooral bijstaat, is de verwondering die het beeld opriep. “Als van een kind dat iets voor de eerste keer ziet. Je realiseert je dat we die open blik verliezen als we ouder worden. Hoe ouder je wordt, hoe minder je je laat verrassen.” Iets waar studenten ook bij stil moeten staan. “Wij mensen koesteren onze kokerblik. Op een gegeven moment weet je waar je goed in bent, waar je expertise ligt, daar wil je aan vasthouden. Dan is het goed om weer terug te gaan naar die openheid in jezelf. De dingen te beleven zoals ze zijn, zonder recensies in je achterhoofd.”

Voor wie Chicago te ver reizen vindt, is ander werk van Kapoor te zien in De Pont in Tilburg. “Onder andere een donkere kamer waar in eerste instantie een zwarte schijf op de grond lijkt te liggen. Pas als je ogen aan het donker gewend zijn, zie je dat het ook een gat is.”

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)