Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Windstoot

Windstoot

Medewerkerscolumn

Op onze universiteit verlopen logistieke processen tegenwoordig ‘lean and green’. Onze onderzoekers zijn ‘mediaproof’ en zelfs de schoonmakers maken noodgedwongen een efficiency slag met 50 procent minder schoonmaakmiddel. Er woedt een commerciële storm die zijn weerga niet kent. Als lid van een commissie die gaat over promovendibeleid op de FHML kwam ik laatst in aanraking met de nieuwste windstoot: valorisatie. Kort gezegd het toevoegen van waarde aan kennis.

In de laatste bijeenkomst van deze commissie wees een lid van het Maastricht Centre for Entrepreneurship, gekleed in een hip pak en dito bril, ons op onze maatschappelijke verantwoordelijkheid. Dat is tegenwoordig namelijk best wel een dingetje. Vanaf dit jaar moeten er vijf pagina’s over valorisatie worden toegevoegd aan elk proefschrift. Hierbij wordt vooral belang gehecht aan de praktische relevantie van het uitgevoerde onderzoek, aan eventuele marktkansen van producten, diensten en processen die voort zijn gekomen uit de onderzoeksresultaten. Geld stinkt immers niet.

Zelf kom ik met de praktische relevantie nog wel uit de voeten. Ik doe onderzoek naar onderwijsverbetering op een aantal mbo’s. De praktische relevantie van onderzoek naar fluctuaties in broedpopulaties van eidereenden is wellicht minder evident. Niet al het onderzoek is nu eenmaal direct praktisch relevant. Veel studies zijn ondersteunend, of deel van een groter geheel.

Onderzoek waar geld aan te verdienen valt heeft bij voorkeur sexy resultaten. Uitspraken over deze onderzoeksresultaten moeten vooral niet gehinderd worden door nuance. Iets werkt, of iets werkt niet. Voor de meeste onderzoekers ligt de winst echter in het grijze gebied waar iets werkt tenzij, of mits. Al klopt ieder van ons het onderzoek wel eens in meer of mindere mate op. Met een klein beetje gebakken lucht krijgen we de boel wel verkocht, of niet soms Diederik?

Terecht worden we aangesproken op onze maatschappelijke verantwoordelijkheid. Te vaak blijven resultaten in de la liggen. Dat we echter overal centen voor moeten vangen, is ronduit schandalig. Als de dag aanbreekt dat we het echt kunnen hebben over maatschappelijke verantwoordelijkheid sta ik vooraan in de rij.

Jorrick Beckers, promovendus onderwijskunde

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)